Свет

"Најсофистициранији напад до сад": Како је Мосад поставио бомбе у комуникациона средства Хезболаха?

Непосредно након напада, неименовани званичник Хезболаха је рекао да је реч о "највећем пробоју безбедности" који се десио милитантној групи у скоро годину дана рата са Израелом.
"Најсофистициранији напад до сад": Како је Мосад поставио бомбе у комуникациона средства Хезболаха?Getty © Dragos Condrea

Најмање девет људи је погинуло, а више од 300 повређено је у другом таласу експлозија комуникационих уређаја широм Либана. У јужном делу Бејрута забележене су експлозије воки-токија које је, како пишу локални медији, Хезболах набавио исто када и пејџере, пре једно пет месеци.

Јуче су се чланови шиитске милитантне групе Хезболах нашли на удару до сада незапамћеног напада када је  експлодирало око 3.000 пејџера које су користили њихови припадници

Напади у Либану изазвали су лавину негативних реакција широм Блиског истока. 

Непосредно након напада, неименовани званичник Хезболаха је рекао да је реч о "највећем пробоју безбедности" који се десио милитантној групи у скоро годину дана рата са Израелом.

Како су подметнуте бомбе у пејџере?

Западни аналитичари су у својим оценама напада углавном наглашавали висок ниво софистицираности, пре свега због чињенице да је више хиљада уређаја детонирано у исто време.

Емили Хардинг, из Центра за стратешке и међународне студије, рекла је да, иако су детаљи напада још непознати, вероватно је да се Израел инфилтрирао у ланац снабдевања који Хезболах користи за набављање својих пејџера, те да су њихови оперативци пронашли начин да у њих убаце експлозивне направе.

Иако се ни сајбер напад не може отписати, то је мало вероватно с обзиром на "екстремно нискотехнолошку" природу пејџера, које чланови Хезболаха делимично користе и да би избегли дигитални надзор, рекла је она за "Вашингтон пост".

Аналитичар Дмитриј Алперович је за исти лист рекао да је ово "можда најопсежнији напад на ланац снабдевања у историји", те да је укључивао "замену увезених уређаја онима који садрже експлозив и њихово активирање у исто време кроз неку врсту командног и контролног канала".

Мотиви напада мање су јасни. Док поједини аналитичари тврде да експлозије представљају поруку руководству Хезболаха, којом Израел жели да им покаже да више нигде нису безбедни, амерички и блискоисточни медији пренели су да су пејџери детонирани превентивно.

Пејџери су били део плана за шири напад

Како је пренео амерички портал "Аксиос" позивајући се на безбедносне изворе, израелске обавештајне службе су првобитно хтеле да детонирају пејџере као почетни ударац у свеопштем рату против Хезболаха. Међутим, они су одлучили да реагују превентивно када је један члан Хезболаха постао сумњичав у вези са уређајем и планирао је да упозори своје надређене, пренео је "Монитор".

"За Израелце, то је био 'узми или остави' тренутак", рекао је неименовани амерички извор за "Аксиос".

Израелски лидери су наводно размишљали и о покретању отвореног рата против Хезболаха након што су открили да чланови те организације сумњају да су уређаји компромитовани, како би искористили фактор изненађења, наводи "Монитор". Још једна опција је била да се ствари да оставе какве јесу, чак и уз ризик да операција буде угрожена, наводи се у извештају "Монитора".

"Њујорк тајмс" и Ројтерс јуче су пренели да су израелски агенти дошли у посед пејџера пре него што су стигли у Либан, иако није јасно где се то тачно догодило.

"Мосад је унутар уређаја убацио плочу која има експлозивни материјал и који прима шифру. То је веома је тешко открити, чак и са било којим уређајем или скенером", рекао је високи либански безбедносни извор за Ројтерс.

Извор је рекао да је 3.000 пејџера експлодирало када им је послата шифрована порука. Други безбедносни извор рекао је Ројтерсу да је у уређајима било сакривено и до три грама експлозива, као и да припадници Хезболаха то нису открили "месецима".

Тајванско-мађарска веза

Припадници Хезболаха пејџере су почели су да користе релативно скоро, зато што су веровали да их паметни телефони чине рањивијим на израелске хакерске нападе. Лидер те организације Хасан Насрала у фебруару је позвао чланове Хезболаха да управо из тог разлога престану да користе паметне телефоне.

Високи либански безбедносни извор рекао је да је та милитантна организација наручила 5.000 пејџера од тајванске компаније "Голд Аполо", а верује се да су они стигли у Либан раније ове године. Тајванска компанија, али и власти те државе, дистанцирали су се од напада, пребацујући кривицу на мађарску компанију БАЦ.

"Голд Аполо" је саопштио да је уређаје направила компанија БАЦ, чије је седиште у Будимпешти и која има лиценцу да користи њихов бренд, али је иначе независна. Из тајванске фирме су нагласили и да су "овластили БАЦ да користе њихов заштитни знак за продају производа у одређеним регионима, али дизајном и производњом производа у потпуности управља БАЦ".

Оснивач и председник тајванске компаније Хсу Чинг-кунаг је рекао да не зна како су пејџери могли бити намештени да експлодирају. Он је додао и да је приметио да су дознаке из БАЦ-а биле "веома чудне" и рекао да су уплате стизале преко Блиског истока.

Тајванско Министарство за економска питања саопштило је да нема евиденцију о директном извозу уређаја у Либан, као ни да ли су пејџери можда модификовани након производње.

image