Европски суд правде поништио је одлуку Европске комисије о казни за "Гугл"

Гугл је добио судски спор због антимонополске новчане казне Европске уније од 1,5 милијарди евра изречене пре пет година која је била усмерена на његово онлајн оглашавање

Општи суд Европске уније поништио је одлуку Европске комисије да казни "Гугл" са 1,5 милијарди евра због злоупотребе доминантног положаја на тржишту онлајн оглашавања, наводи се у саопштењу суда.

"Суд потврђује већину процена Европске комисије, али поништава одлуку по којој је ЕК казнила 'Гугл' са 1,5 милијарди евра", наводи се у документу.

Према суду, Европска комисија није узела у обзир све околности, а нарочито рокове важења одредби уговора, за које се у Бриселу сматрало да крше правила конкуренције.

Реч је о одлуци првостепеног суда на коју се још може уложити жалба.

Европска комисија је 2019. одлучила да казни "Гугл" са скоро милијарду и по евра због чињенице да је компанија наводно наметнула уговорне клаузуле сајтовима које су забрањивале оглашавање конкурената. Овакви прекршаји су забележени од 2006. до 2016. године. Прелиминарна истрага је отворена још 2010. године.

Европска комисија је последњих година пооштрила контролу над великим међународним интернет платформама.

Године 2022. одобрен је Закон о дигиталним тржиштима (ДМА). Овај закон, према ауторима, има за циљ да "тржишта дигиталног сектора учини праведнијим и конкурентнијим" и пружи већи избор и слободу крајњим корисницима. На пример, обавезује компаније да дозволе инсталацију апликација трећих страна и омогуће корисницима да лакше промене подешавања. ЕУ је навела да је ДМА један од првих алата за ефикасно регулисање активности највећих дигиталних компанија. Намера му је да допуни, али не и да промени правила конкуренције ЕУ.

Европска комисија је касније идентификовала шест великих дигиталних компанија које морају да ускладе своје друштвене мреже, дигитална тржишта и претраживаче са новим европским законом о дигиталним тржиштима. Наредба Европске комисије утиче на компаније као што су "Алфабет", "Амазон", Епл", "Мета", "Мајкрософт".

Прошле недеље је Суд правде ЕУ одобрио казну "Гуглу" од 2,4 милијарде евра, изречену одлуком Европске комисије још 2017. године за злоупотребу доминантног положаја на тржишту.