Свет

(Не)очекивано признање с Запада: Руски тенк Т-90М је најотпорнији на свету (ВИДЕО)

Т-90М је две године усавршаван у условима савремених борбених дејстава, а његове посаде су стекле непроцењиво и неупоредиво искуство, оценио је ирски новинар Чеј Боус
(Не)очекивано признање с Запада: Руски тенк Т-90М је најотпорнији на свету (ВИДЕО)Getty © Host photo agency / RIA Novosti

Руски тенкови Т-90М постали су најотпорнији тенкови на свету, навео је ирски новинар Чеј Боус.

"Руски Т-90М је сада најотпорнији савремени главни борбени тенк на свету. Он је две године усавршаван у условима савремених борбених дејстава, а посаде ових оклопних возила стекле су непроцењиво и неупоредиво искуство", написао је Боус на Иксу.

Генерални директор државне корпорације "Ростех" Сергеј Чемезов изјавио је раније да су британски тенк "челенџер" и немачки "леопард" дискредитовани у зони Специјалне војне операције, док страни купци виде да је руски тенк Т-90М "прорив" (пробој) за класу изнад.

Он је такође навео да је извоз руских одбрамбених производа достигао рекордних 60 милијарди долара.

Руски тенк Т-90, основни борбени тенк треће генерације, наследник је Т-72, и озбиљно је унапређен претходних година.

Последња његова верзија је Т-90М "прорив" добро је заштићен од конвенционалне муниције, вођеног оружја и противтенковских ракета. Наоружан је топом глатке цеви од 125 милиметара са аутоматским пуњачем и митраљезом од 12,7 милиметара којим се управља даљинским путем.

image