Свет

Сијарто упозорава: Дозвола за удар на Русију повећава ризик од ескалације

Будимпешта је за мир, а уједно је и забринута због могуће дозволе за ударе далекометним оружјем дубоко у Руску Федерацију, рекао је шеф мађарске дипломатије
Сијарто упозорава: Дозвола за удар на Русију повећава ризик од ескалацијеwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Мађарска је забринута због могуће дозволе за ракетне ударе дугог домета на руску територију и то би било у супротности са безбедносним интересима Европе и дефинитивно би повећало ризик од ескалације, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Будимпешта је заинтересована за мир. Испуњени смо анксиозношћу на сваком кораку. Неоспорна је чињеница да ако се ракете дугог домета искористе против циљева дубоко у Русији, то ће повећати претњу од ескалације", казао је Сијарто на конференцији за новинаре.

Руски председник Владимир Путин је раније изјавио да НАТО земље не разговарају више само о могућој употреби западног оружја дугог домета, већ одлучују да ли ће се директно укључити у украјински сукоб.

"Ако та одлука буде донета, то ће значити ништа друго до тога да се ради о директном учешћу земаља НАТО-а, САД, европских земаља у рату у Украјини. И то, природно, суштински мења саму суштину, природу сукоба. То ће значити да земље НАТО-а ратују против Русије. А, уколико је то тако, онда ћемо ми усвојити одговарајућу одлуку, полазећи од претњи са којима се суочавамо", упозорио је руски председник.

image