Свет

"Блекрок" и "Мајкрософт" планирају фонд од 30 милијарди долара за улагање у АИ инфраструктуру

Циљ "инвестиционог инструмента" је да одговори на све веће захтеве за електричном енергијом и дигиталном инфраструктуром за израду АИ производа
"Блекрок" и "Мајкрософт" планирају фонд од 30 милијарди долара за улагање у АИ инфраструктуруGetty © Jason marz

Финансијски менаџерски гигант "Блекрок" планира да заједно са технолошким гигантом "Мајкрософтом" покрене инвестициони фонд за вештачку интелигенцију вредан више од 30 милијарди долара за изградњу центара података и енергетских пројеката.

Финансијско партнерство било би једно од највећих инвестиционих средстава икада покренутих на Волстриту, пише "Фајненшел тајмс".

"Мајкрософт" и МГХ, инвестициона компанија коју подржава Абу Даби, биће генерални партнери у фонду. Произвођач чипова "Енвидија" ће саветовати о фабричком дизајну и интеграцији.

Циљ овог "инвестиционог инструмента" је да одговори на све веће захтеве за електричном енергијом и дигиталном инфраструктуром за израду АИ производа. Очекује се да ће се ова грана индустрије у наредним годинама суочити са озбиљним проблемима са капацитетима.

Рачунарска снага вештачке интелигенције захтева много више струје него претходне технолошке иновације и оптеретила је постојећу енергетску инфраструктуру.

"Мобилисање приватног капитала за изградњу АИ инфраструктуре, као што су центри за податке и електричну енергију, откључаће могућност дугорочне инвестиције вредне више билиона долара", навео је извршни директор "Блекрока" Лари Финк.

Међународна агенција за енергетику процењује да би глобална потрошња електричне енергије у центрима података могла да премаши 1.000 терават-сати до 2026. године, што је више него двоструко веће од количине која је потрошена 2022. године.

image