"Блекрок" и "Мајкрософт" планирају фонд од 30 милијарди долара за улагање у АИ инфраструктуру

Циљ "инвестиционог инструмента" је да одговори на све веће захтеве за електричном енергијом и дигиталном инфраструктуром за израду АИ производа

Финансијски менаџерски гигант "Блекрок" планира да заједно са технолошким гигантом "Мајкрософтом" покрене инвестициони фонд за вештачку интелигенцију вредан више од 30 милијарди долара за изградњу центара података и енергетских пројеката.

Финансијско партнерство било би једно од највећих инвестиционих средстава икада покренутих на Волстриту, пише "Фајненшел тајмс".

"Мајкрософт" и МГХ, инвестициона компанија коју подржава Абу Даби, биће генерални партнери у фонду. Произвођач чипова "Енвидија" ће саветовати о фабричком дизајну и интеграцији.

Циљ овог "инвестиционог инструмента" је да одговори на све веће захтеве за електричном енергијом и дигиталном инфраструктуром за израду АИ производа. Очекује се да ће се ова грана индустрије у наредним годинама суочити са озбиљним проблемима са капацитетима.

Рачунарска снага вештачке интелигенције захтева много више струје него претходне технолошке иновације и оптеретила је постојећу енергетску инфраструктуру.

"Мобилисање приватног капитала за изградњу АИ инфраструктуре, као што су центри за податке и електричну енергију, откључаће могућност дугорочне инвестиције вредне више билиона долара", навео је извршни директор "Блекрока" Лари Финк.

Међународна агенција за енергетику процењује да би глобална потрошња електричне енергије у центрима података могла да премаши 1.000 терават-сати до 2026. године, што је више него двоструко веће од количине која је потрошена 2022. године.