Француска оплакује губитак утицаја у новој комисији Урсуле фон дер Лајен

Након оставке Тјерија Бретона, француски званичници жале због губитка утицаја у Бриселу

Француски званичници оплакују губитак утицаја Париза у Бриселу након што је Урсула фон дер Лајен представила нови тим Европске комисије.

"Ово много говори о губитку француског утицаја, то што нису били у стању да наметну Бретона", рекао је за "Политико" неименовани високи званичник Комисије. "Прави проблем је што нисмо успели да добијемо значајан портфељ", додао је извор.

Наиме, нови европски комесар, бивши министар спољних послова Француске Стефан Сежурне, директно ће контролисати мање ресурса унутар Комисије него његов претходник. Париз, такође, није успео да добије моћан портфељ за бригу о конкуренцији којем су се многи у Француској надали.

Део овога се може приписати ослабљеној позицији француског председника Емануела Макрона након пораза од крајње деснице који је претрпео на европским изборима у јуну.

Макронов положај код Урсуле фон дер Лајен и унутар његове владе је ослабљен. Француска је, такође, у проблему са Бриселом због буџетског дефицита. Све то је драстично смањило утицај Париза у ЕУ.

Иако Француска може да се похвали малом победом у виду титуле извршног потпредседника која је додељена Сежурнеу, треба истаћи да је Макрон пре пет година и издејствовао огроман портфељ за Бретона који је обухватао технологију и одбрану.

На папиру, Сежурне ће имати улогу која покрива индустријску политику и финансијске услуге, са четири комесара који ће му одговарати. У пракси, његова нова улога је мање импресивна од Бретонове.

Док је Бретон имао директну контролу над три генерална директората, Сежурне има директну контролу само над једним - одељењем које се бави унутрашњим тржиштем Европе. Другим речима, Сежурне је више "главни координатор" него извршни шеф Комисије.