Први комесар за одбрану ЕУ више је менаџер него војни министар

Андријус ​​Кубилијус је први комесар за одбрану Европске уније и ватрени присталица Кијева

Некадашњи премијер Литваније Андријус Кубилијус јасно је показао свој став о Украјини, што можда објашњава зашто је именован за првог комесара за одбрану Европске уније.

"За оне који тврде да Украјина треба да се сложи са мировним условима (руског лидера Владимира) Путина, предлажем да размотре могућност да Путину понуде територију своје земље", рекао је он у Европском парламенту у јулу и додао да се "мир може постићи само ако Украјина побеђује и ако се брани њен територијални суверенитет, а то се може учинити само уз нашу подршку".

Иако његова нова титула звучи моћно, пише "Политико", ЕУ игра споредну улогу у одбрани, будући да је то области у којој главни градови љубоморно чувају свој суверенитет.

Уместо да командује војскама, Кубилијус ће бити задужен за организовање одбрамбене индустрије ЕУ и помагање земљама чланицама да се поново наоружају и, истовремено, наставе да испоручују оружје Украјини.

"Он ће радити на развоју Европске одбрамбене уније и јачању наших улагања у капацитете", рекла је председница Комисије Урсула фон дер Лајен новинарима након што је објавила састав нове Комисије.

Фон дер Лајенова је предложила отварање новог радног места раније ове године као одговор на Специјалну војну операцију, што је раскид са традицијом ЕУ да себе види као пројекат посвећен миру. Чак се и главни финансијски механизам блока за делимично надокнађивање новца земљама за оружје донирано Украјини зове Европски мировни фонд.

Фон дер Лајенова је такође нагласила да је Кубилијус "одговоран за јединствено тржиште и индустрију... и јачање одбрамбене индустријске базе".

Нови комесар сада има рок од 100 дана да састави документ о будућности европске одбране који ће припремити престонице за "најекстремније војне ситуације".

Такође, постоји наредба да се разраде концепти за европски штит противваздушне одбране и програме сајбер-одбране.

Када је Фон дер Лајенова први пут предложила нови посао, неке велике земље попут Пољске и Француске су биле заинтересоване, али су одустале када је постало јасно да то место неће бити основни посао.

Много тога што ће Кубилијус урадити своди се, заправо, на управљање очекивањима. Нарочито што је Каја Калас, бивша естонска премијерка, именована за највишег дипломату ЕУ, тако да је она јавно лице блока у одговору Русији, а такође контролише Европски мировни фонд и војне операције ЕУ.

Фон дер Лајенова је у јуну проценила да је за одбрану ЕУ потребно 500 милијарди евра у наредној деценији, али је нејасно одакле ће новац доћи. Земље попут Немачке и Холандије оштро се противе издавању заједничког дуга, као што се догодило након пандемије ковида. Новац би такође могао да дође из вишегодишњег буџета ЕУ, што би изазвало политичку битку.

Што се тиче свемирске компоненте његовог портфеља, она ће укључивати управљање постојећим сателитским програмима ЕУ "Галилеј" и "Коперник", заједно са покретањем трећег пројекта блока – безбедне интернет сателитске констелације од више милијарди назване ИРИС² која би требало да буде покренута током следећег мандата.