Холандија тражи изузеће из миграцијских правила ЕУ да би спровела своју политику

Управо сам обавестила Европску комисију да желим да се Холандија изостави из правила о миграцијама у оквиру Европе, морамо поново да будемо задужени за сопствену политику азила, написала је министарка за миграције Марјолеин Фабер

Холандска влада саопштила је данас да је затражила од Европске уније да је изузме из прописа о миграцијама како би могла да спроведе своју политику сузбијања илегалних долазака у земљу.

"Управо сам обавестила Европску комисију да желим да се Холандија изостави из правила о миграцијама у оквиру Европе. Морамо поново да будемо задужени за сопствену политику азила", написала је министарка за миграције Марјолеин Фабер на Иксу, преноси Ројтерс.

На власти од јула, влада коју предводи националистичка партија Странка за слободу (ПВВ) Герта Вилдерса, има за циљ да прогласи националну кризу азила, омогућавајући на тај начин да спроводи контроле без парламентарних одобрења.

Очекује се да Брисел то неће прихвати, с обзиром на то да су се земље чланице ЕУ, укључујући Холандију, у децембру 2023. договориле о новом пакту о миграцијама за читав блок.

Према подацима ЕУ, Холандија је примила два прва захтева за азил на 1.000 становника 2023. године, што одговара просеку блока. Десет држава чланица имало је већи удео.

Међутим, након година смањења буџета, једини центар за регистрацију тражилаца азила у Холандији је преоптерећен, због чега повремено стотине миграната остаје без икаквог смештаја.