Естонија отворила војну базу код границе са Русијом

База ће се користити као "тачка окупљања за припреме у складу са одбрамбеним плановима НАТО-а"

На југу Естоније, код границе са Русијом, отворена је нова војна база, jавља ТВ ЕРР, додајући да је реч о објекту у рангу са базом "Тапа" у Јужној Естонији, највећем оваквом објекту у земљи.

"Нова војна база од 14 објеката, која је добила назив 'Ридо' (Reedo), отворена је у селу Јуба недалеко од града Вируа", наводи се у саопштењу.

Како је прецизирано, нова база може да прими до 1.000 људи. Очекује се да ће тамо бити распоређена друга естонска бригада и контингент снага из других земаља НАТО-а.

Планирано је да се база користи као "тачка окупљања за припреме у складу са одбрамбеним плановима НАТО-а", наводи се у тексту, у коме се додаје да је њена изградња коштала око 20 милиона евра.

Пуковник Мати Тикерпу, рекао је за естонске медије да "ова база омогућава јединици да се масовно, интендантски снабдева, припреми и крене у бојну зону".

Последњих година Русија је више пута указивала на незапамћену активност НАТО-а на својим западним границама. Москва је више пута изражавала забринутост због гомилања снага Алијансе у Европи.

Кремљ је напоменуо да Русија никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе. Руски званичници су упозоравали да је НАТО усмерен на конфронтацију. Како је нагласио портпарол руског председника Дмитриј Песков, даље ширење блока неће донети већу безбедност Европи.