НАТО наставља инвазију на Арктик: Отвара још један центар за ваздушне операције?

Главнокомандујући савезничких оружаних снага НАТО-а у Европи генерал Кристофер Каволи подржао идеју о стварању центра за ваздушне операције на Арктику, рекао је командант америчких ваздухопловних снага у Европи и Африци Џејмс Хекер

НАТО истражује идеју о стварању заједничког центра за контролу ваздушних операција на Арктику, изјавио је командант америчких ваздухопловних снага у Европи и Африци Џејмс Хекер.

"Искористићемо блиске односе између арктичких земаља, као и знање. Мислим да ћемо ускоро имати трећи заједнички ваздушни оперативни центар", казао је генерал Хекер на панел дискусији са представницима шведских и норвешких ваздушних снага на конференцији Удружења Ваздушно-космичких снага.

Хекер је за портал "Дефенс ван" рекао да је главнокомандујући савезничких оружаних снага НАТО-а у Европи генерал Кристофер Каволи подржао идеју о стварању центра за ваздушне операције на Арктику. 

Како је додао, овај предлог прво се мора изнети пред руководство Северноатлантске алијансе.

Амерички генерал је навео да "америчко ваздухопловство већ спроводи пробне летове балона и дронова на великим висинама на Арктику, али да још није познато где ће се тачно налазити нови центар".

Наиме, НАТО већ има два таква центра за ваздушне операције у Немачкој и Шпанији.

Министар одбране Финске Анти Хаканен је у августу рекао да је "та земља  једина чланица НАТО-а, која се граничи са Русијом, у којој нема сталног присуства трупа других земаља Алијансе, али која тренутно преговара о размештању формације трупа на својој територији".