Свет

Слобода говора по мери Хилари Клинтон: Похапсити све Американце који шире "дезинформације"

Некадашњи државни секретар позвала је на хапшење свих који, према њеном мишљењу, шире дезинформације
Слобода говора по мери Хилари Клинтон: Похапсити све Американце који шире "дезинформације"Getty © Joe Raedle / Staff

Некадашњи амерички државни секретар и председнички кандидат демократа Хилари Клинтон позвала је на цензуру и хапшење свих који имају другачије мишљење од њеног.

Клинтонова, која је изгубила на председничким изборима 2016. године и за пораз окривила Русију због "подршке" Доналду Трампу, рекла је на Ем-Ес-Ен-Би-Сију да Американце "умешане у пропаганду" треба кривично гонити.

"Мислим да је важно оптужити Русе, баш као што је (специјални тужилац Роберт) Милер оптужио многе Русе који су учествовали у директном мешању у изборе и подстицању Трампа још 2016", рекла је она.

"Али такође мислим да има Американаца који се баве оваквом пропагандом. А да ли би требало да буду цивилно или чак у неким случајевима кривично гоњени је нешто што би било боље одвраћање, јер је мало вероватно да ће Русима, осим у врло малом броју случајева, икада бити суђено у Сједињеним Државама", додала је Хилари Клинтон.

Подсећања ради, Милерова истрага није пронашла доказе о наводној умешаности Москве у председничке изборе у САД (нити су оптужени бројни Руси), иако је то теза коју актуелна (демократска) администрација поново форсира уочи избора у новембру на којима ће Доналд Трамп опет бити кандидат.

"Ево Хилари Клинтон, која позива на грађанске и кривичне казне за говор са којим се не слаже. Али зашто стати са затварањем својих противника? Хилари позива на цензуру, али она заиста позива на насиље", прокоментарисао је изјаву некадашње прве даме САД Трампов кандидат за потпредседника Џеј Ди Венс.

image