Кина уводи санкције америчким компанијама због продаје оружја Тајвану

Како се наводи, санкције претпостављају замрзавање све покретне, непокретне и друге имовине компанија на територији Кине. Осим тога, свим правним и физичким лицима се забрањује да са санкционисаним компанијама послују на било који начин

Министарство спољних послова Кине саопштило је данас да је Пекинг одлучио да уведе санкције девет америчким компанијама због продаје оружја Тајвану, преносе данас "РИА Новости".

У питању су компаније Sierra Nevada Corporation, Stick Rudder Enterprises LLC, Cubic Corporation, S3 AeroDefense,TCOM, TextOre, Planate Management Group, ACT1 Federal, и Exovera

"САД су недавно поново најавиле продају оружја Тајвану, што озбиљно крши принцип 'Једне Кине' и три заједничка кинеско-америчка саопштења, представља грубо мешање у унутрашње ствари Кине и наноси озбиљну штету суверенитету и територијалној целовитости Кине", објашњава МСП Кине.

Како се наводи, санкције претпостављају замрзавање све покретне, непокретне и друге имовине компанија на територији Кине. Осим тога, свим правним и физичким лицима се забрањује да са санкционисаним компанијама послују на било који начин. 

Нове мере ступају на снагу данас.