Свет

Детонације широм Либана: После пејџера експлозије воки-токија, девет погинулих (ВИДЕО)

Дан након експлозије више хиљада пејџера, Либан се налази на новом удару
Детонације широм Либана: После пејџера експлозије воки-токија, девет погинулих (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Број мртвих у новом таласу експлозија комуникационих уређаја, у више области широм Либана, укључујући и предграђe Дахије у Бејруту, порастао је на девет, а више од 300 људи је повређено, саопштило је либанско Министарство здравља, а преноси Би-Би-Си.

Експлозије су изазвали уређаји који се разликују од пејџера који су експлодирали јуче, а највероватније је реч о воки-токијима, преноси "Тајмс оф Израел". 

Извори за "Аксиос" наводе да је Израел поставио експлозиве у направе пре него што су оне испоручене Хезболаху, и да је либанска милитантна група планирала да направе користи у оквиру система за хитне комуникације током рата с Израелом.

Два извора су за "Аксиос" рекла да је циљ Израела у другом таласу напада био да повећа параноју и страх у редовима Хезболаха, у покушају да изврши притисак на руководство милиције да промени своју политику у вези са сукобом са Израелом.

Шеф Извршног одбора Хезболаха, Хасан Сафиедин, поручио је да ће напади бити "кажњени", и да ће освета бити "јединствено крвава". Он је додао да ће о томе сутра говорити лидер милитантне групе Хасан Насралах.

"Бићемо у новој ситуацији и новој конфронтацији са овим непријатељем", додао ј Сафиедин.

Пријављене експлозије уследиле су дан након што су хиљаде пејџера које је користио Хезболах експлодирале у наводном израелском нападу.

Према наводима медија, у јучерашњем нападу погинуло је најмање 12 људи, док је више од 2.800 њих рањено.

Из Хезболаха су саопштили да иза напада стоји Израел, док власти у Тел Авиву нису коментарисале експлозије пејџера.

"Тајмс оф Израел" јавља да је бараж од 10 ракета испаљен из Либана на Западну Галилеју пре око сат времена. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су саопштиле да су ракете погодиле отворене површине, при чему није било повређених.

Извори за ТАСС кажу да ће се 20. септембра одржати седница Савета безбедности Уједињених нација поводом таласа експлозија у Либану.

УН упозоравају на "озбиљан ризик од ескалације"

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је данас да експлозије пејџера усмерене на милитантну групу Хезболах указују на озбиљан ризик од ескалације у Либану и поручио да је неопходно избећи додатно повећање тензија.

"Очигледно је да логика јесте да се то (експлозија) уради као превентивни удар пре велике војне операције", рекао је он новинарима, преноси Ројтерс.

Истовремено, шеф Канцеларије УН за људска права Волкер Тулк изјавио је да је од кључне важности да се позову на одговорност они који су испланирали експлозије пејџера у Либану у уторак, пише "Тајмс оф Израел".

"Циљање хиљада појединаца, било цивила или припадника оружаних група, без знања о томе ко је поседовао циљане уређаје, њихову локацију и окружење у тренутку напада, крши међународно право о људским правима и, према у мери у којој је примењиво, међународно хуманитарно право", оценио је он.

Турски министар индустрије и технологије Мехмет Фатих Каџир изјавио је данас да је потребно унапредити домаћу производњу техлошких производа, нарочито након операције израелске обавештајне служвбе у којој су детонирани пејџери и друге електронске направе у Либану, а у којима је убијено најмање 20 људи, а повређено готово три хиљаде људи.

"Изгледа да је Израел истовремено детонирао експлозив на хиљаде уређаја у Либану. Овај инцидент је још једном показао колико је виталан наш национални технолошки погон", рекао је Каџир, а преноси агенција Анадолија.

Галант: Сукоб на Блиском истоку улази у нову фазу

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је данас да рат на Блиском истоку улази у "нову фазу", након другог таласа експлозија пејџера и других електронских направа у Либану, у којима је убијено готово 20 а рањено више хиљада људи.

"У разговору са особљем ваздухопловства у бази Рамат Давид, нагласио сам: Отварамо нову фазу у рату", рекао је Галант, а преноси "Политико".

Он је навео да се "центар" операција преусмерава ка северу Израела, пошто се сада на том делу територије гомилају снаге и ресурси.

image