Свет

ГС УН усвојила резолуцију којом захтева од Израела да напусти палестинске територије

Амбасадорка САД у УН Линда Томас-Гринфилд данас је позвала земље чланице да гласају против палестинске резолуције
ГС УН усвојила резолуцију којом захтева од Израела да напусти палестинске територијеGetty © Selcuk Acar/Anadolu via Getty Images

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је данас палестинску резолуцију која захтева од Израела да оконча "своје незаконито присуство на окупираној палестинској територији" у року од 12 месеци.

Резолуција је добила 124 гласа за, док су 43 земље биле уздржане, а Израел, САД и 12 других су гласали против.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху требало би да се обрати Генералној скупштини од 193 члана 26. септембра, истог дана када и палестински председник Махмуд Абас.

Резолуција подржава саветодавно мишљење Међународног суда правде из јула, у којем је наведено да је израелска окупација палестинских територија и насеља незаконита и да треба да буде повучена, преноси Ројтерс.

Саветодавно мишљење МСП наводи да Израел треба да се повуче са окупираних територија "што је пре могуће", иако резолуција Генералне скупштине намеће рок од 12 месеци.

Резолуција Генералне скупштине такође позива државе да ''предузму кораке ка обустављању увоза било каквих производа пореклом из израелских насеља на окупираним територијама, као и обезбеђивања или трансфера оружја, муниције и пратеће опреме у Израел када постоје оправдани разлози за сумњу да се може користити на окупираној палестинској територији".

Ово је прва резолуција коју су палестинске власти формално предложиле, након што су овог месеца стекле додатна права и привилегије, укључујући место међу члановима УН у скупштинској сали и право да предлажу нацрте резолуција.

Амбасадорка САД у УН Линда Томас-Гринфилд данас је позвала земље чланице да гласају против палестинске резолуције.

Саветодавно мишљење МСП није обавезујуће, али има тежину према међународном праву и може ослабити подршку Израелу, наводи британска агенција.

Резолуција Генералне скупштине такође није обавезујућа, али има политичку тежину, док у скупштини нема права вета.

"Свака земља има свој глас, а свет нас посматра. Молим вас, станите на праву страну историје. Са међународним правом. Са слободом. Са миром", рекао је палестински амбасадор у УН Ријад Мансур Генералној скупштини у уторак.

Амбасадор Израела у УН Дени Данон критиковао је у уторак Генералну скупштину зато што наводно није осудила напад Хамаса на Израел 7. октобра.

"Назовимо ово како јесте, ова резолуција је дипломатски тероризам, користећи алате дипломатије не да гради мостове, већ да их уништава", рекао је Данон.

Израел је окупирао Западну обалу, Источни Јерусалим и Појас Газе након блискоисточног рата 1967, након чега је на окупираним територијама почео да гради насеља.

Та насеља су, према пресуди МСП-а незаконита, а Палестинци на окупираним територијама се суочавају са насиљем израелске војске и досељеника, које је на Западној обали и у Источном Јерусалиму ескалирало од почетка израелског рата у Гази.

image