Си-Ен-Ен: Израел обавестио званичнике САД непосредно пред напад у Либану

Како се наводи, извори су били упућени у разговор између америчког министра одбране Лојда Остина и његовог израелског колеге Јоава Галанта у уторак ујутру

Израелски званичници обавестили су САД да ће у уторак извести операцију у Либану, али нису изнели детаље о плану, рекла су данас три извора за Си-Ен-Ен.

Како се наводи, извори су били упућени у разговор између америчког министра одбране Лојда Остина и његовог израелског колеге Јоава Галанта у уторак ујутру.

Неименовани извори су рекли да су амерички званичници сазнали о експлозијама пејџера из медијских извештаја након инцидента.

Према сазнањима Си-Ен-Ен-а, иза напада у Либану у уторак, у ком је убијено најмање 12 особа, а рањено скоро 3.000, стоје израелска обавештајна служба Мосад и војска.

САД су такође пренеле Ирану преко повратног канала да нису умешане у напад и да Иран не би требало да ескалира, рекао је амерички званичник за Си-Ен-Ен.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је данас у Каиру изјавио да САД "нису знале за ове инциденте, нити су биле умешане у њих".

Портпарол америчког Стејт Департмента Метју Милер у уторак увече је истакао да САД нису биле упознате са израелским плановима за наводни напад на Либан.

У низу експлозија пејџера широм Либана, у уторак је убијено најмање 12 особа, укључујући једно дете, док је повређено око 2.750 људи.

Либанска влада и Хезболах окривили су Израел за напад.