Свет

Јапанска компанија: Већ 10 година не производимо воки-токије који су експлодирали

Фотографије воки-токија који су јуче експлодирали у Либану, показивале су налепнице са натписом "Ајком " и "Произведено у Јапану"
Јапанска компанија: Већ 10 година не производимо воки-токије који су експлодирали© Tanjug/AP Photo

Јапанска компанија радио опреме "Ајком инц" (Icom Inc) саопштила је данас да истражује извештаје да су двосмерни радио уређаји са његовим логотипом експлодирали у Либану и додала да је модел који је наводно коришћен, компанија престала да производи пре 10 година.

Фотографије воки-токија који су јуче експлодирали у Либану, показивале су налепнице са натписом "Ајком" и "Произведено у Јапану", преноси Ројтерс.

Компанија је у саопштењу навела да је пре 10 година престала да производи модел воки-токија који је наводно коришћен у експлозијама.

"ИЦ-В82 је воки-токи који је произведен и извезен и на Блиски исток, од 2004. до октобра 2014. Укинут је пре око 10 година и од тада га нисмо испоручивали из наше компаније", навела је компанија у саопштењу.

Нова серија експлозија догодила се јуче поподне у Либану, дан након што је 12 особа погинуло, а више од 2.700 рањено када су пејџери које користе припадници Хезболаха експлодирали у координисаном нападу за који Либан криви Израел након вишемесечне прекограничне ватре.

Воки-токији и соларна опрема експлодирали су јуче у Бејруту и ​​другим деловима Либана у, како преноси АП, другом таласу напада.

У јучерашњим експлозијама погинуло је најмање 20 људи, а више од 450 је рањено, саопштило је либанско Министарство здравља.

image