Столтенберг: Дозвола да Украјина гађа циљеве на територији Русије неће увући НАТО у рат

Већ је било много 'црвених линија' које је Путин прогласио пре овога и није прибегао ескалацији, истакао је одлазећи генерални секретар НАТО-а, жалећи ваљда што још није почео трећи светски рат

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг одбацио је као "лажне" тврдње да ће одлука савезника да дозволе Украјини да погоди легитимне циљеве на руској територији увући НАТО у рат.

"Нетачно је рећи да би савезници НАТО-а могли да постану стране у сукобу ако дозволе употребу западног оружја против легитимних циљева на руској територији. Северна Кореја и Иран пружају значајну војну подршку и обезбеђују Русији ракете и беспилотне летелице, а да не постану директни учесници сукоба", рекао је Столтенберг у интервјуу за "Тајмс".

Он је нагласио да подржава савезнике, попут Велике Британије и Француске, који се залажу за то да се Кијеву дозволи да користи ракете дугог домета, попут британских "сторм шедоу" за удар на Русију. Истовремено, истакао је да је таква дозвола у надлежности земаља чланица, а не НАТО-а у целини.

"Овакву одлуку треба да донесу поједине државе. Поздрављам чињеницу да су савезници уклонили или ублажили ограничења употребе оружја", рекао је Столтенберг.

Он је негирао "релевантност" упозорења руског председника Владимира Путина да би украјинска употреба ракета дугог домета против војних циљева на руској територији могла да постане "црвена линија", чији би прелазак значио почетак рата између Русије и НАТО.

"Већ је било много 'црвених линија' које је Путин прогласио пре овога и није прибегао ескалацији, што би значило директну умешаност савезника из НАТО-а у овај сукоб. Није то урадио јер схвата да је НАТО најјачи војни савез на свету. И Руси схватају да нуклеарно оружје и нуклеарни рат не могу донети победу и да о њима не треба ни размишљати. То смо Путину неколико пута врло јасно објаснили", нагласио је генерални секретар НАТО-а, чији мандат истиче 1. октобра.

Русија и Иран демантовали су недавно наводе да Техеран снабдева Москву балистичким ракетама, о чему поуздане доказе нису могли да пруже ни најутицајније НАТО чланице попут САД.  

Такође, руски председник Владимир Путин објаснио је недавно да што се тиче коришћења оружја дугог домета није реч о дозволи или забрани за кијевски режим да изводи нападе на руску територију, већ о томе да ће таква дозвола значити да војници НАТО-а директно учествују у сукобу јер ће они морати да пружају обавештајне податке Кијеву, као и летачке задатке да би ово оружје уопште могло да буде коришћено за нападе на Русију.