Свет

Америка страхује од израелске офанзиве у Либану: САД већ израдиле план евакуације грађана

Израелска војска је већ пребацила неколико хиљада припадника специјалних снага и падобранаца у северни део Израела са југа земље, након вишемесечних борби у Појасу Газе, пише лист "Волстрит џорнал", позивајући се на америчке званичнике
Америка страхује од израелске офанзиве у Либану: САД већ израдиле план евакуације грађанаwww.globallookpress.com © Saeed Qaq/Keystone Press Agency

Амерички министар одбране Лојд Остин страхује да би Израел могао да покрене копнену операцију у Либану против Хезболаха након серије експлозија комуникационе опреме тог покрета, пише "Волстрит џорнал", позивајући се на америчке званичнике.

Како се наводи, Остин је рекао другим високим званичницима Пентагона да се "плаши да би Израел могао да покрене офанзиву".

Лист истиче да је израелска војска већ пребацила неколико хиљада припадника специјалних снага и падобранаца у северни део Израела са југа земље, након вишемесечних борби у Појасу Газе.

Истовремено, амерички званичници рекли су за "Волстрит џорнал" да још "не виде знаке да ће се офанзива догодити у блиској будућности", указујући да још увек није стигло наређење за мобилизацију израелских резервиста.

"За припрему офанзиве у Либану, Израелу би могле бити потребне недеље да се припреми. Осим тога, Израел се може одлучити за операцију мањег обима и, у том случају, може да је почне у краћем временском оквиру", навели су званичници.

Осим тога, лист додаје да су Сједињене Државе израдиле планове за евакуацију својих држављана из Либана у случају сукоба великих размера између Израела и Хезболаха.

Напомиње се да се говори о плановима евакуације око 50.000 америчких држављана цивилним бродовима преко Средоземног мора на Кипар.

Према подацима Стејт департмента из 2022. године, на које се позива лист, у Либану је живело око 86.000 Американаца.

image