Свет

Спор Аргентине и Венецуеле због авиона: Каракас тражи налог за хапшење Милеија

Генерални тужилац Венецуеле Тарек Саб јуче је рекао да је именовао два тужиоца за обраду налога за хапшење Милеија, његове сестре Карине Милеи, која води кабинет председника и аргентинске министарке безбедности Патрисије Булрих
Спор Аргентине и Венецуеле због авиона: Каракас тражи налог за хапшење МилеијаGetty © Tomas Cuesta

Каракас је покренуо кривичну истрагу против аргентинског председника Хавијера Милеија због предаје заплењеног венецуеланског теретног авиона САД. 

Спор између две јужноамеричке земље се односи на "Емтрасур Карго Боинг" 747-300ФМ, који је првобитно купљен од иранске компаније "Махан Ер". У августу 2022, аргентинске власти су заплениле летелицу на захтев САД. Вашингтон је раније ставио "Махан Ер" на црну листу у оквиру санкција Ирану.

Венецуела је дуго протестовала због задржавања авиона, тврдећи да је Аргентина прекршила међународно право, и тражила је одштету. У марту 2024. Венецуела је затворила свој ваздушни простор за летове за и из Аргентине. 

Најављујући истрагу, генерални тужилац Венецуеле Тарек Саб јуче је рекао да је именовао два тужиоца за обраду налога за хапшење Милеија, његове сестре Карине Милеи, која води кабинет председника и аргентинске министарке безбедности Патрисије Булрих.

Он је додао да радње аргентинског руководства представљају седам различитих злочина према венецуеланском закону, укључујући  "тешку крађу" и прање новца. Према Сабу, "надлежни суд овде у Венецуели" ће ускоро донети одлуку о налозима за хапшење.

"Заплењени авион је 2024. године илегално пребачен у САД, где је потпуно демонтиран, што је разбеснело народ у Венецуели", рекао је Саб.

Аргентинско министарство спољних послова објавило је саопштење у којем се "одриче" налога за хапшење. Тврди се да је примопредају авиона одобрио аргентински суд у складу са билатералним споразумом са Вашингтоном.

"Правосуђе је независно и извршна власт се ни на који начин не може и не сме мешати", наводи се у саопштењу.

Као анархокапиталиста, Милеи је постао председник Аргентине 2023. године и обећао је да ће "ојачати стратешки савез" са САД.

Недавно је затражио од Међународног кривичног суда да нареди хапшење председника Венецуеле Николаса Мадура, којег је описао као "диктатора" и оптуженог за кршење људских права. Мадуро је Милеија назвао "десничарским екстремистом" и оптужио га да "клечи пред америчким империјализмом".

image