Свет

Извештај из Либана за РТ Балкан: Нема мира на Блиском истоку док се проблем Палестине не реши

Рат у Палестини и Либану биће дуготрајан и може се проширити уз учешће арапског отпора, тачније Јемена, Ирака, Сирије и Ирана, оцењује председник Либанског комитета за мир и солидарност Жамиљ Мухамед Сафија
Извештај из Либана за РТ Балкан: Нема мира на Блиском истоку док се проблем Палестине не реши© Spencer Platt/Getty Images

Ситуација у Либану је веома опасна, а све је већа могућност да ће Израел да прошири рат и агресију, каже за РТ Балкан председник Либанског комитета за мир и солидарност, један од оснивача Међународног комитета за солидарност са палестинским народом Жамиљ Мухамед Сафија.

Најмање 11 особа је погинуло, док је 3.000 људи повређено – од којих око 200 тешко, након што су експлодирали пејџери на више локација у Бејруту, наводи саговорник РТ Балкан.

Хезболах је саопштио да сматрају Израел "потпуно одговорним" за напад, као и да ће на њега одговорити. Израелски званичници нису коментарисали инцидент, нити су преузели одговорност.

Жамиљ Мухамед Сафија истиче да Израел агресивно напада цивиле тако што даљински детонира њихове телефоне, што је управо и довело до трагедије у Бејруту.

"Пејџери су направљени у Мађарској, на захтев израелског Мосада. На батерије су ставили експлозив од два до пет грама, а затим су их активирали на пијаци у Либану", навео је наш саговорник и додао да је тренутно ситуација у Либану мирна, као и да се народ ујединио како би пружио подршку Хезболаху.

"Ни Америка није далеко од онога што се дешава. Тачније, она подржава Израел тако што му испоручује све врсте оружја, а уједно и пружа политичку и моралну подршку на међународним форумима", оцењује Жамиљ Мухамед Сафија.

Он истиче да неће бити мира на Блиском истоку док се проблем Палестине не реши, поготово што Америка и Израел одбацују идеју о "стварању две државе у окупираној Палестини".

Према његовим речима, рат у Палестини и Либану биће дуготрајан и може се проширити уз учешће арапског отпора, тачније Јемена, Ирака, Сирије и Ирана.

"Овај рат, који је Израел објавио у сарадњи и координацији са Америком, имао је за циљ окупацију и проширење територија у Јордану, Либану, Сирији и деловима Ирака. Циљ је економски, односно контрола природних ресурса, нафте и гаса и да се обезбеди индијска трговинска линија, која иде од Израела до Европе", истиче наш саговорник.

Како додаје, планирано је да Израел постане гарант безбедности и војне заштите Индије, односно трговинска линија у региону Блиског истока.

image