ФБИ: Ирански хакери покушали да понуде Бајденовом штабу украдене податке из Трампове кампање

Хакери су слали нежељене мејлове крајем јуна и почетком јула људима који су били повезани са демократским председником у циљу мешања у председничке изборе у новембру, пренео је АП

ФБИ и друге савезне агенције саопштиле су да су ирански хакери покушали да понуде кампањи председника САД Џозефа Бајдена информације украдене из кампање његовог ривала, републиканског председничког кандидата Доналда Трампа, тако што су слали нежељене мејлове људима који су били повезани са демократским председником у циљу мешања у председничке изборе у новембру, пренео је АП.

Нема доказа да је неко од прималаца одговорио, рекли су званичници, што је спречило да се информације које су нудили хакери појаве у последњим месецима кампање.

Хакери су слали мејлове крајем јуна и почетком јула људима који су били повезани са Бајденовом кампањом пре него што је он одустао од трке за нови председнички мандат.

Мејлови су "садржали део узет из украденог, не јавног материјала Трампове кампање као текст у мејловима", наводи се у саопштењу ФБИ, Канцеларије директора националне обавештајне агенције и Агенције за сајбер и инфраструктурну безбедност.

Ово саопштење представља најновији покушај да се скрене пажња на, како званичници кажу, "дрски" покушај Ирана да се меша у изборе 2024, укључујући кампању хаковања и цурења података коју су ФБИ и друге савезне агенције повезале прошлог месеца са Техераном.

ФБИ, Канцеларија директора националне обавештајне службе и Агенција за сајбер безбедност и инфраструктурну безбедност саопштили су да је хаковање Трампове кампање део напора да се поткопа вера бирача у изборе и да се подстакне раздор.

Трампова кампања је 10. августа обелоданила да је хакована и рекла да су ирански актери украли и дистрибуирали осетљиве документе.