Представнички дом није усвојио предлог републиканаца о финансирању америчке владе

Конгресменима остаје мање од две недеље до 1. октобра да усвоје нови буџет и избегну могуће затварање појединих владиних служби

Посланици Представничког дома Конгреса САД, који је под контролом републиканаца, одбацио је закон о финансирању америчке владе до 28. марта.

Документ су подржала 202 конгресмена, док је 220 било против. Предлог је изнео републиканац, председавајући Мајк Џонсон, али се мала група републиканаца придружила демократама и одбацила нацрт, преноси Танјуг.

Конгресменима остаје мање од две недеље до 1. октобра да усвоје нови буџет и избегну могуће затварање појединих владиних служби, преноси Ројтерс. 

Раније је Бела кућа обећала да амерички председник Џозеф Бајден планира да стави вето на нацрт краткорочног буџета који су предложили републиканци у Представничком дому, чиме ће се обезбедити рад владе у наредних шест месеци, преносе "РИА Новости".

Бајденова администрација је рекла да је краткорочно финансирање супротно добром управљању и да представља удар на националну безбедност земље јер ће "поткопати одбрамбену супериорност САД у односу на Кину, њену спремност и да ускрати војсци потребну подршку".