Свет

Од краљице до императора: Како је Урсула фон дер Лајен приграбила сву моћ у ЕУ

Пошто је јавности сазнала имена нових 26 комесара и њихове улоге, једна ствар је одмах била јасна: Фон дер Лајенова ће имати неспутану контролу над политиком Европске уније, пише "Политико"
Од краљице до императора: Како је Урсула фон дер Лајен приграбила сву моћ у ЕУ© Tanjug/Olivier Hoslet/Pool Photo via AP

Када је Урсула фон дер Лајен представила свој нови тим Европске комисије, ућуткала је оне који су сумњали ко је заиста главни у Бриселу – преузимање власти било је потпуно, пише "Политико".

Пошто је јавности сазнала имена нових 26 комесара и њихове улоге, једна ствар је одмах била јасна: Фон дер Лајенова ће имати неспутану контролу над политиком Европске уније. За неколико минута увела је велику титулу са мало одговорности за једну од најмоћнијих земаља Европске уније, подржала своје "пајташе" и разводнила моћне ресоре поделивши их на више људи.

"Она ће још више контролисати све. Ко је могао да помисли да је то уопште могуће", запитао се један званичник ЕУ који је, као и други цитирани у овом тексту, замолио за анонимност.

Била је то кулминација вишемесечне јавне и приватне стратегије да се уклоне гласови неслагања који су се јављали током њеног првог мандата као председнице ЕК.

Из првог састава није остао нико од критичара. Истакнута имена попут Француза Тјерија Бретона и Холанђанина Франса Тимерманса сада су уклоњена.

Током свог првог мандата – у којем се суочила са глобалном пандемијом и сукобом на прагу ЕУ – стекла је репутацију по доношењу једностраних одлука, прекорачењу описа посла, искључивању других лидера ЕУ из доношења одлука и обраћању само шачици саветника, пише "Политико".

Као резултат тога, како се додаје, у Бриселу је добила надимак краљица Урсула.

У дану када је објавила имена нових комесара, одбила је да тог јутра Европском парламенту, својим партнерима у процесу одобравања комесара, каже коме је доделила посао, истиче се у тексту. Уместо тога, напустила је састанак са највишим челницима парламента и отишла право на конференцију за штампу на којој је открила све детаље.

Касније је оптужена за непоштовање парламента.

Неколико сати раније, она је убедила Французе да ће њиховом кандидату за комесара дати изузетно важан посао ако замене Бретона. У уторак, када је открила ко је добио који ресор, схватили су да су добили разводњену функцију.

Била је немилосрдна према свом савезнику француском председнику Емануелу Макрону, који је, заједно са тадашњом немачком канцеларком Ангелом Меркел, тражио да она добије посао челника Европске комисије 2019.

Један дан пре њеног објављивања новог састава ЕК, Француска је заменила Бретона за мање искусног Стефана Сежурнеа, пошто им је Фон дер Лајенова гарантовала моћнију улогу ако њен највећи унутрашњи критичар буде смењен.

Али француски званичници сматрају да је Фон дер Лајенова преиграла Макрона, дајући његовом штићенику Сежурнеу (који ће бити потпредседник ЕК задужен за индустријску стратегију) слабији посао од оног који је имао Бретон.

Макрон је "заменио некога ко се усудио да се супротстави Фон дер Лајеновој за некога много слабијег", рекао је неименовани дипломата ЕУ.

Гомилање моћи Фон дер Лајенове не би требало да буде изненађење. Једном моћни лидери који су управљали ЕУ су ослабљени, што је оставило празнину коју Фон дер Лајенова жели да попуни.

Француски председник Макрон је претрпео велики губитак на европским изборима у јуну од крајње деснице, а затим је прошао кроз страшно национално гласање. Немачки канцелар Олаф Шолц забринут је за своју будућност, а пољски премијер Доналд Туск заокупљен је унутрашњом политиком.

"Видела је вакуум који остављају европске престонице и скочила је у њега", рекао је један од дипломата ЕУ. 

Такође, Фон дер Лајенова је задовољна што су лидери ЕУ изабрали бившег португалског премијера Антонија Кошту за челника Европског савета. Можда ће бити широко поштован, али се од њега не очекује да ће узвратити Фон дер Лајеновој, као што је то чинио одлазећи шеф Савета Шарл Мишел.

Ипак, Фон дер Лајенова неће моћи у потпуности да управља Европом сама у наредних пет година.

Њој је потребан Европски парламент да да зелено светло њеном тиму како би могли да почну са радом. Такође, Фон дер Лајенова треба да држи европске лидере и њихове амбасадоре у Бриселу довољно близу како би осигурала да ће се ускладити са њеним плановима за будућност Европе – и да ће отворити новчанике да све то плате.

image