"Рат на Блиском истоку улази у нову фазу": Галант преусмерава операцију на север

Министар одбране Израела разговарао је са особљем ваздухопловства у бази "Рамат Давид"

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да рат на Блиском истоку улази у "нову фазу", након таласа експлозија пејџера и других електронских направа у Либану, у којима су убијене 32 особе а рањено више хиљада људи.

"У разговору са особљем ваздухопловства у бази Рамат Давид, нагласио сам: Отварамо нову фазу у рату", рекао је у среду Галант, а преноси "Политико".

Он је навео да се "центар гравитације" операција преусмерава ка северу Израела, пошто се сада на том делу територије гомилају снаге и ресурси.

Хезболах је саопштио да сматрају Израел "потпуно одговорним" за напад, као и да ће на њега одговорити. Израелски званичници нису коментарисали инцидент, нити су преузели одговорност.

Да подсетимо, прво су се чланови шиитске милитантне групе Хезболах нашли на удару до сада незапамћеног напада када је експлодирало око 3.000 пејџера које су користили њихови припадници.

Дан касније, у среду, у експлозији воки-токи уређаја погинуло је најмање девет људи, док је више од 300 повређено у јужном делу Бејрута. Према писању локалних медија, комуникационе уређаје Хезболах је набавио исто када и пејџере, пре једно пет месеци.

Неименовани званичник Хезболаха рекао је да је реч о "највећем пробоју безбедности" који се десио милитантној групи у скоро годину дана сукоба са Израелом.