"Њујорк тајмс": Пејџери - израелски Тројански коњ

Најмање две компаније за производњу пејџера отворене су како би се иза њих сакрили официри израелске обавештајне службе, открива се у чланку

Израел је створио лажну компанију за производњу експлозивних пејџера који су затим испоручени у Либан, објавио је "Њујорк тајмс", позивајући се на тројицу обавештајних званичника упућених у ову операцију.

Израел није ни потврдио ни негирао било какву улогу у експлозијама, али 12 садашњих и бивших званичника одбране и обавештајних служби који су упућени у напад кажу да иза њега стоје Израелци, описујући операцију као сложену и дуго припреману, наводи се у чланку позивајући се на анонимне изворе .

"Чини се да иза мађарске компаније 'БАК консалтинг КФТ' која је имала уговор за производњу уређаја у име тајванске компаније 'Голд аполо', стоји Израел", наводи се у чланку.

Извори додају да су још најмање две компаније отворене како би се иза њих сакрили официри израелске обавештајне службе.

Мађарска компанија је прихватила обичне клијенте, за које је произвео низ обичних пејџера. Али једини клијент који је заиста био важан био је Хезболах, а пејџери који су намењени њима су били далеко од обичних. Посебно произведени, ови пејџери су садржали батерије са експлозивом, према сведочењу тројице обавештајаца.

Уређаји су почели да стижу у Либан у лето 2022. године, али је производња тада повећана након што је лидер либанског Хезболаха Хасан Насрала осудио употребу мобилних телефона из безбедносних разлога.

Припадници Хезболаха пејџере су почели да користе недавно, зато што су веровали да их паметни телефони чине рањивијим на израелске хакерске нападе.

Лидер те организације Хасан Насрала у фебруару је позвао чланове Хезболаха да управо из тог разлога престану да користе паметне телефоне.

Не само да је забранио мобилне телефоне на састанцима оперативаца Хезболаха, Насрала је наредио да се детаљи о кретањима и плановима припадника покрета никада не саопштавају путем мобилних телефона, навела су за "Њујорк тајмс" три званичника обавештајне службе. 

Високи либански безбедносни извор рекао је да је Хезболах наручио 5.000 пејџера од тајванске компаније "Голд Аполо", а верује се да су они стигли у Либан раније ове године.

Током лета, пошиљке пејџера у Либан су се повећале, а према тврдњама двојице америчких обавештајаца, на хиљаде уређаја су стигле у земљу и распоређени су међу официрима Хезболаха и њиховим савезницима. 

За Хезболах, пејџери су били одбрамбена мера, али у Израелу, обавештајци су пејџере назвали "дугмићима" која могу да се притисну када се буде чинило да је време. Тај тренутак је, изгледа, дошао ове недеље, оцењује лист.

Додају да је премијер Израела Бенјамин Нетанјаху после састанка са члановима његовог кабинета и шефовима безбедносних служби у понедељак, само дан касније издао наређење да се активирају пејџери.

Неколико секунди касније, Либан је био у хаосу.

Пејџери су у уторак детонирали у различитим деловима Либана, при чему је повређено више од 2,8 хиљада људи и убијено најмање 12.