Кад амерички сенатор захвали "Мети" што је блокирала РТ: "Москва је увек крива за све проблеме САД"

Русија је годинама користила "десетине хиљада лажних налога" на разним друштвеним мрежама, као што су Јутјуб, Инстаграм, Фејсбук или чак Пинтерест, како би покушала да подели Американце и утиче на њихов избор и гласове, рекао је амерички сенатор Марк Ворнер

Амерички сенатор Марк Ворнер захвалио је компанији "Мета" што је блокирала налоге РТ, медијске групе "Русија севодња" и друге руске медије у својим апликацијама.

"Желим да се захвалим 'Мети' и надам се да им је интересовање нашег комитета за то питање помогло да реагују, када су одлучили да уклоне налоге РТ-а и сродне руске 'операције утицаја'", казао је Ворнер током састанка Комитета за обавештајне послове Сената САД посвећених питању страних претњи председничким изборима у земљи.

Према његовим речима, Москва је годинама користила "десетине хиљада лажних налога" на разним друштвеним мрежама, као што су Јутјуб, Инстаграм, Фејсбук или чак Пинтерест, како би "покушала да подели Американце и утиче на њихов избор и гласове".

Ворнер је додао да покушаји утицаја на америчко јавно мњење долазе када "превише грађана не верује искрено кључним америчким институцијама, од федералних агенција преко локалних органа за спровођење закона до традиционалних медија".

"Управо због такве ситуације већа је зависност од интернета", указао је он.

Међутим, на састанку је учествовао и републикански сенатор Марко Рубио, који је истакао потешкоће у разликовању дезинформација, које се шире на друштвеним мрежама, од "ширења информација за које постоји велика могућност да су тачне" у америчком друштву.

Он је подсетио и на случај компјутера Хантера Бајдена, сина америчког председника, у којем су пронађени разни мејлови где је детаљно описано учешће млађег Бајдена у бројним страним компанијама.

"Садржај компјутера је први објавио 'Њујорк пост' непосредно пре председничких избора 2020. године, а ширење тих информација је описано као операција 'руске дезинформације', са циљем да се Доналд Трамп поново изабере. Након тога су предузети кораци да се ућутка један медиј у Сједињеним Државама о нечему за шта се заправо испоставило да није руска дезинформација", закључио је Рубио.