Свет

Израел: Иран регрутовао Израелца ради убиства Нетанјахуа, Галанта и шефа Шин Бета

Према истрази, израелски цивил Јеврејин је бизнисмен који је дуго живео у Турској, где је имао пословне и друштвене односе са турским и иранским држављанима
Израел: Иран регрутовао Израелца ради убиства Нетанјахуа, Галанта и шефа Шин Бета© Photo by Uriel Sinai/Getty Images

Израелски цивил ухапшен је прошлог месеца под сумњом да га је Иран регрутовао да убије израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа, министра одбране Јоава Галанта или шефа безбедносне службе Шин Бет Ронена Бара, саопштиле су данас Шин Бет и полиција.

Шин Бет и полиција навели су да је осумњичени два пута прокријумчарен у Иран и да је добио новац за мисију, преноси "Тајмс ов Израел". Осумњичени, који није именован, данас је оптужен.

Према истрази, израелски цивил Јеврејин је бизнисмен који је дуго живео у Турској, где је имао пословне и друштвене односе са турским и иранским држављанима.

У априлу 2024, осумњичени је пристао, уз посредовање двојице Турака, Андреја Фарука Аслана и Џунејда Аслана, да се састане са богатим бизнисменом који живи у Ирану по имену Еди, како би унапредио посао, наводи Шин Бет.

Отпутовао је у турски град Самандаг, близу Сирије, и састао се са двојицом представника које је послао ирански бизнисмен, наводи Шин Бет.

У Самандагу су Израелац и Иранац разговарали телефоном, а у мају Шин Бет наводи да је осумњичени отпутовао у Турску да се састане са Андрејем, Џунејдом и двојицом Едијевих познаника.

Након што ирански бизнисмен поново није могао да напусти Иран и отпутује у Турску, Израелац је прокријумчарен у Иран у близини града Ван на истоку Турске, где се састао са Едијем и још једном особом по имену Кваџа, који се представио као припадник иранских безбедносних снага.

Током тог састанка, Еди је сугерисао осумњиченом да обавља различите мисије у Израелу за ирански режим, укључујући слање новца или пиштоља на одређене локације, фотографисање јавних површина и претње израелским цивилима који такође делују у име Ирана и нису извршили своје мисије, утврдио је Шин Бет.

Агенција наводи да се Израелац у Едијевој кући састао са иранским обавештајним званичницима, који су га замолили да "унапреди припреме атентата" на премијера Нетанјахуа, Галанта или Бара.

Шин Бет наводи да су ирански званичници планирали убиства као вид освете за убиство политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану у јулу, за које су окривили Израел.

Према истрази, Израелцу је, пре него што је по други пут напустио Иран, један од иранских обавештајаца дао 5.000 евра.

image