Свет

Циклон "Борис" стигао у Италију: Евакуисано више од 1.000 људи

Покрајине које су најтеже погођене су Болоња, Чезена, Форли, Равена и Римини
Циклон "Борис" стигао у Италију: Евакуисано више од 1.000 људи© Fabrizio Zani/LaPresse via AP/Тanjug

Циклон "Борис" који данима прави проблеме и односи животе, до сада 23, у централној и источној Европи, стигао је у Италију.

Река Сенио излила се у насељу Кастел Болоњезе у близини Равене и вода долази до центра града, док је широм региона Емилија-Ромања више од 1.000 људи евакуисано због погоршања временских услова, саопштиле су данас локалне власти.

Поред 800 људи евакуисаних у области Равене, још 165 људи је било принуђено да напусти своје домове у области Болоње, преноси Анса.

Железнички саобраћај обустављен је од синоћ између Форлија и Фаенце, између Равене и Кастел Болоњезе, Равене и Фераре и између Равене и Фаенце због временских услова који могу довести до поплава.

У појединим деловима земље обустављен је железнички саобраћај, као и школе.

Покрајине које су најтеже погођене су Болоња, Чезена, Форли, Равена и Римини.

У мају 2023. регион су погодиле поплаве и клизишта повезана са падавинама које су усмртиле 15 људи и проузроковале штету од милијарде евра.

У Пољској се ситуација смирује, врх таласа у Мађарској

Врх поплавног таласа захватио је Мађарску. Поплављено је село Венек уз границу са Словачком. Локалне власти проширују линију одбране од поплава, повећавају број ангажованих полицајаца и војника, па је на баријерама дуж критичних водотока око 6.000 људи. У Будимпешти је одбрана од Дунава подигнута на ниво од 900 центиметара, а врх воденог таласа очекује се у суботу увече.

"Пратимо ситуацију у Аустрији: водостај лагано опада што је добро, али нас доводи у опасност да том приликом дође до пробијања насипа. У одбрани од највишег нивоа воде смо успешни, међутим не смемо да се опуштамо приликом лаганог повлачења воде. Друга важна најава из Аустрије је да се киша не очекује у наредних седам дана па поплаве неће добити на интензитету. Очекујемо да поплавни талас прође кроз Мађарску до средине следеће недеље", рекао је мађарски премијер Виктор Орбан на јутрошњој конференцији за медије.

Указао је да је ситуација озбиљна и тешка, али, како каже, Мађарска је научила како да се одбрани од поплава.

У Пољској се полако повлачи вода после бујичних поплава на југозападу земље на граници са Чешком, док ватрогасна служба, војска, полиција и многи грађани ужурбано учвршћују насипе у средњем току Одре куда је у Вроцлав ноћас стигао поплавни талас. Ангажовано је више од 14.000 војника. 

Велике градове у два региона од укупно пет погођених, Ополе у Ополском војводству и метрополу Доње Шлезије Вроцлав, спасио је од репризе трагичних поплава 1997. године нови полдер, највећи у Средњој Европи, Раћибож Долн који је ефикасно успорио и смањио поплавни талас.

Ноћас је у Вроцлаву Одра достигла водостај 6,23 м, скоро два метра већи од првог степена узбуне због поплава али најмање метар мањи од водостаја 1997. године када је град са мноштвом канала који називају и пољска Венеција остао готово цео под водом.

"Прерано је да прогласимо да смо победили поплаву у Вроцлаву. Неосновано би било олакшање и еуфорија да је све иза нас", упозорио је данас на седници Кризног штаба у Вроцлаву премијер Доналд Туск који од петка непрестано обилази угрожена подручја.

Док се у планинским насељима и градовима у подножју планинског венца Крконоше и Јесењики, пре свега у Клодској котлини вода убрзано повлачи и ватрогасци, војници и други грађани рашчишћавају наносе муља и крш од обореног дрвећа, порушених кућа, мостова који је изронио када се вода повукла у средњем току Одре и Висле, северније је главни задатак одбрана насипа.

Грађани добровољци помажу да се насипи учврсте врећама са песком док је војска дигла своје хеликоптере где је потребно да се места где је вода пробила насип учврсте и запуше огромним врећама са песком јер су полдери и бране успорили и тиме и продужили врх поплавног таласа који ће пролазити уместо за један дан чак неколико дана па су насипи под изузетним оптерећењем.

"Сада су најважнији насипи", апеловао је синоћ премијер Доналд Туск и замолио грађане да ако не помажу са учвршћивањем насипа, не шетају по њима како би  посматрали бујице.

Поподне у Вроцлав долази председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен на састанак са премијерима Пољске, Чешке, Словачке и Аустрије да виде како ће Европска унија из свог фонда за елементарне непогоде, али и преко других инструмената, помоћи поплављеним земљама да санирају штете од неколико милијарди евра.

У суседној Чешкој потврђено је пет жртава поплава које су се после долине око индустријског центра на истоку, Остраве, у сливу Одре и Лабе, прошириле на слив Мораве на југу Чешке која се улива у Дунав, и Влтаве која се изнад Прага улива у Лабу.

image