Свет

Сијарто: Промиграциона политика ЕУ представља опасност, Бишкек је сигурност за Европу

Мађарска и Киргистан су чланице глобалне промировне већине која позива на хитан прекид ватре и на мировне преговоре у рату у Украјини, изјавио је мађарски министар спољних послова
Сијарто: Промиграциона политика ЕУ представља опасност, Бишкек је сигурност за ЕвропуGetty © Sefa Karacan/Anadolu via Getty Images

Промиграциона политика Европске уније представља опасност, док борба Киргистана против тероризма значи сигурност за Европу, изјавио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто у Бишкеку.

Говорећи на заједничкој конференцији за новинаре са својим киргистанским колегом Јенбеком Кулубајевим, Сијарто је рекао да ове две земље плаћају цену сукоба за који нису одговорне, пренео је МТИ.

Мађарска и Киргистан су чланице "глобалне промировне већине" која позива на хитан прекид ватре и на мировне преговоре у рату у Украјини, рекао је Сијарто, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Мађарске.

Сијарто је похвалио напоре Киргистана у борби против тероризма и рекао да је глобална претња од тероризма данас "већа него икада" због могућности илегалне миграције.

Он је додао да промиграциона политика ЕУ охрабрује имигранте да започну путовање ка континенту, а да терористи "користе поплаву људи".

Мађарска види као савезнике "све земље које дају приоритет борби против тероризма на начин на који то чини Киргистан", истакао је Сијарто.

Будимпешта, која председава Европском унијом, подржава почетак преговора са Киргистаном о ублажавању визних захтева и о потписивању побољшаног споразума о партнерству и сарадњи.

Сијарто је рекао да су критике званичника ЕУ упућене Киргистану у вези са наводним заобилажењем санкција Русији "потпуно неосноване".

"Мађарска види санкције ЕУ као штетне, опасне и апсолутно бескорисне, а оне које више штете државама чланицама него Русији", нагласио је он.

Према његовим речима, лидери ЕУ очигледно нису спремни да признају да су санкције била лоша одлука и радије оптужују друге, а међу њима и Киргистан.

Мађарска би увек подржала Киргистан као спону између Истока и Запада, изјавио је Сијарто.

Маћарска верује да свака земља има суверено право да искорени спољно мешање и утицај на вољу народа, додао је.

image