Свет

Храбри потези и пусти снови: Сикорски предложио да се Крим стави под мандат УН ради референдума

Крим бисмо могли да ставимо под мандат УН са мисијом припреме референдума након провере ко су легални становници, рекао је шеф пољске дипломатије
Храбри потези и пусти снови: Сикорски предложио да се Крим стави под мандат УН ради референдума© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Пољски министар спољних послова Радослав Сикорски је предложио да се Крим стави под мандат УН ради одржавања референдума о његовом статусу за 20 наредних година, преноси "Страна.уа".

"Крим је симболично важан за Русију, а посебно за Путина, али стратешки важан за Украјину, стога не видим како би могли да се договоре без демилитаризације Крима. Могли бисмо да га ставимо под мандат УН са мисијом припреме референдума након провере ко су легални становници, и тако даље... И могли бисмо то да одложимо за 20 година", казао је Сикорски.

Након терористичког напада Оружаних снага Украјине на Курску област, Путин је рекао да преговори немогући са онима који нападају цивиле, цивилну инфраструктуру или покушавају да створе претње нуклеарним енергетским објектима.

Помоћник руског председника Јуриј Ушаков касније је рекао да Москва није одустала од својих мировних предлога за украјинско решење, које је претходно изнео руски лидер, али да у "овој фази Русија неће преговарати са Украјином".

Путин је на Источном економском форуму поручио да уколико Украјина има жељу да преговара, Русија је није одбила, али да ће се такви преговори водити на основу споразума постигнутих у Истанбулу.

image