Свет

Именовани чланови делегације Европског парламента за Србију

Међу члановима те делегације налази се и Анамарија Вичек, са листе владајуће мађарске партије Фидес. Она је у два наврата (2014. и 2020. године) изабрана са посланицу у Скупштини Србије на листи Савеза војвођанских Мађара
Именовани чланови делегације Европског парламента за Србијуwww.globallookpress.com © Zhao Dingzhe

Политичке групације и самостални посланици у Европском парламенту објавили су данас посланике ЕП који су именовани за чланове парламентарних делегација, међу којима је и 15 чланова делегације Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија.

Међу члановима те делегације налази се и Анамарија Вичек, са листе владајуће мађарске партије Фидес. Она је у два наврата (2014. и 2020. године) изабрана са посланицу у Скупштини Србије на листи Савеза војвођанских Мађара. Она је у два наврата обављала функцију државног секретара у Министарству просвете у Влади Србије.

Вичек, која је именована као посланица групације Патриоте за Европу, рекла је за Танјуг да је велика ствар што ће у наредном периоду бити чланица ове делегације.

"Управо због тога што смо видели у раду Андора Делија, мог претходника, да је активно учествовао у сарадњи са Народном скупштином Републике Србије, што је једна од веома значајних тачака или фацилитатора у преговорима Србије за учлањење у Европску унију", навела је Вичек.

Из Патриота за Европу, поред Вичек, као члан делегације Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија именован је Александар Николић са листе француске странке Национално окупљање Марин Ле Пен, који је пореклом из Србије, показује документ о именовању делегација, објављен на сајту ЕП.

Из Европске народне партије, која је освојила највише мандата на изборима за ЕП, именована су четири члана - Јеоргиос Афтиас из грчке Нове демократије, Лукас Фурлас из партије Демократско окупљање са Кипра, Томислав Сокол из Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и Золтан Тар из мађарске странке Тиса.

Троје посланика именовано је из групације социјалиста и демократа, а то су Алесандра Морети из италијанске Демократске партије, која је до сада била председавајућа делегацијом ЕП за односе са Србијом, Матјаж Немец из словеначке странке Социјалдемократе и Тис Ројтерн из холандске Лабуристичке партије.

Групације Европских конзервативаца и реформиста и Обновимо Европу имаће по два посланика у овом одбору.

Алесандро Ћиријани из италијанске странке Браћа Италије и Богдан Жонца из пољске странке Право и Правда именовани су са листе Европских конзервативаца и реформиста, а из Обновимо Европу Ана Штурк из Нове Аустрије и Еуген Томак из румунске Партије народног покрета.

Из групације Зелених именован је Владимир Пребилич из словеначке партије Весна – зелена странка, а из Европе суверених нација Иван Давид из чешке странке Слобода и директна демократија.

Европски парламент ће у овом законодавном мандату имати 48 међупарламентарних делегација, што је за четири више него у мандату од 2019. до 2024. године.

Како се наводи у саопштењу ЕП, политичке групације и самостални чланови интерно одлучују који ће посланици ЕП бити у којој делегацији.

Председавајући и потпредседавајући делегација биће изабрани на конститутивним састанцима 30. септембра и 3. октобра.

Међупарламентарне делегације одржавају односе и размењују информације са посланицима у другим земљама, регионима и организацијама у циљу, како се наводи у саопштењу ЕП, неговања основних вредности ЕУ: слободе, демократије, поштовања људских права и основних слобода, као и владавине права.

image