Свет

Неколико држава одлучује о победнику избора у САД: Ако Трамп освоји источни трио, улази у Белу кућу

Ако бивши председник победио у три државе са источне обале, вратиће се у Белу кућу
Неколико држава одлучује о победнику избора у САД: Ако Трамп освоји источни трио, улази у Белу кућуGetty © SOPA Images / Contributor

Постоје само три државе које ће одлучити о председничким изборима: Пенсилванија, Северна Каролина и Џорџија.

Ако потпредседница Камала Харис изгуби у Пенсилванији - где има благу предност у односу на Трампа, њена једина нада је Југ, односно Џорџија или Северна Каролина.

Ово не значи да остале четири "неодлучне" државе - Мичиген, Висконсин, Невада и Аризона - нису важне. Ако Харисова изгуби Пенсилванију, за коју њени помоћници признају да је веома изазовна, мораће да освоји једну од две западне државе, као и једну од две јужне државе да би победила - под условом да победи у Мичигену и Висконсину.

Ипак, ниједно од та четири бојна поља није релевантно ако је Трамп прво блокира у Пенсилванији, Џорџији и Северној Каролини, пише "Политико".

То је најочигледнији пут за бившег председника и уколико Трамп победи Харисову у Пенсилванији, држави у којој је председник Џозеф Бајден провео већи део свог детињства и још увек има само око 80.000 гласова, она ће тада морати да се ослони на пад држава које благо нагињу на десно.

"Све се своди на седам држава на бојном пољу, морате да победите у четири од њих да бисте прошли", рекао је председавајући Републиканског националног комитета Мајкл Вотли. "Осим ако освојите Џорџију, Северну Каролину и Пенсилванију, онда сте завршили посао."

Како ствари сада стоје, Трамп држи Висконсин, Мичиген и Пенсилванију и његова кампања улаже велике напоре (и новац) у Џорџију, Северну Каролину и Пенсилванију.

Харисова, која је превише либерална за бираче "неодлучних" држава, није успела да искористи благу предност коју је стекла после дебате, али су њени саветници уверени да има Пенсилванију и Северну Каролину.

image