Свет

Лидер Хезболаха после експлозија пејџера и токи-вокија поручио Израелу: Ово је рат

Овај злочин представља велику терористичку операцију, чин геноцида и масакра, и раван је објави рата, рекао је Насрала
Лидер Хезболаха после експлозија пејџера и токи-вокија поручио Израелу: Ово је ратGetty © Anadolu / Contributor

Непријатељ је угрозивши живот хиљада либанских цивила прешао све црвене линије, рекао је лидер Хезболаха Хасан Насрала поводом дводневних масовних експлозија комуникационих уређаја које користе припадници те групе у којима је страдало, према подацима либанског министарства здравља, 37 особа, док је рањено скоро 3.000.

Насрала је нагласио да овај злочин представља велику терористичку операцију, чин геноцида и масакра, и раван је објави рата. Он је додао да је у току велика хуманитарна и морална битка, без преседана на националном и људском нивоу.

"Непријатељ је прешао све црвене линије – у уторак је, не марећи ни за шта, разнео хиљаде пејџера, не мислећи да су се њихови власници налазили на местима на којима се налазе и цивили. Услед агресије погинуло је на десетине мученика, укључујући децу и жене, а хиљаде је рањено", подсетио је он.

Истакао је да је непријатељ знао да је 4.000 уређаја раздељено међу припадницима Хезболаха и додао да то значи да је намерно хтео да убије четири хиљаде људи у једном минуту.

"Већ следећег дана хтели су да униште хиљаде оних који су имали токи-вокије, намеравајући да у року од два дана убију пет хиљада људи. Нема сумње да смо претрпели озбиљан безбедносни и хуманитарни удар, незабележен у историји нашег отпора, а можда и у историји сукоба са непријатељем. Задобили смо озбиљан ударац, али ово је рат и схватамо да непријатељ има технолошку предност, поготово што га подржавају Америка и Запад", рекао је Насрала.

Додао је да су претходна два дана представљала велико искушење за Хезболах.

"Пребродићемо достојанствено – важно је да нас овај ударац није и неће сломити", закључио је он.

Либан окривљује Израел за детонације уређаја.

image