Свет

Трамп о смањењу каматне стопе: Или нам је економија јако лоша или се играју политике

Бивши председник сматра да се централна банка "игра политике" јер смањује каматне стопе уочи избора
Трамп о смањењу каматне стопе: Или нам је економија јако лоша или се играју политике© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Доналд Трамп је рекао да је одлука Федералних резерви (Фед) да смање референтну каматну стопу за пола процентног поена показала да је америчка економија или "веома лоша" или да се централна банка "игра политике".

"Претпостављам да то показује да је економија веома лоша да је смањи за толико, под претпоставком да се не играју само политике", рекао је републикански кандидат за Белу кућу новинарима. "Економија је или веома лоша, или се играју политике, једно или друго. Али то је био велики рез."

Његова противница, потпредседница САД Камала Харис, такође је прокоментарисала одлуку Феда, рекавши да ће смањење каматне стопе бити "добродошла вест за Американце који су поднели терет високих цена".

Она је додала да је њен фокус, као председничког кандидата, "на предстојећем раду на снижавању цена".

Истраживања јавног мњења показују да је већина бирача и даље дубоко забринута због инфлације и трошкова живота, иако је стопа инфлације успорила последњих месеци. Најновија анкета "Фајненшел тајмса" и "Мичиген Роса" показала је да су четири од пет гласача навела повећање цена као један од највећих извора финансијског стреса.

Анкете показују и да су Трамп и кандидаткиња демократа врло изједначени, али да бирачи већу подршку дају Трамповој економској политици.

image