Свет

ЕУ упозорава "Епл": Отворите ајфонов оперативни систем за конкуренцију или...

Брисел најавио да ће натерати америчког гиганта да се придржава правила
ЕУ упозорава "Епл": Отворите ајфонов оперативни систем за конкуренцију или...Getty © Nodokthr

Европска унија упозорила је "Епл" да ће морати да отвори своје високо заштићене ајфон и ајпeд оперативне системе за конкурентске технологије, или ће морати да плате астрономске новчане казне у складу са бриселским Законом о дигиталним тржиштима (ДМА).

Надзорни органи ЕУ дале су компанији шест месеци да се повинује, или да се суочи са потенцијалним казнама.

Иако је упозорење корак од формалне истраге, ЕУ жели да натера "Епл" да "реконструише" своје услуге како би ривалским компанијама омогућио приступ оперативним системима ајфона и ајпеда.

"Данас је први пут да користимо одређене процедуре у оквиру ДМА како би приволели 'Епл' да поштује своје обавезе интероперабилности", навела је европска комесарка за конкуренцију Маргрете Вестагер. "Ефективна интероперабилност, на пример, са паметним телефонима и њиховим оперативним системима, игра важну улогу у томе."

Калифорнијски гигант је саопштио да је створио начине за програмере да затраже додатну интероперабилност са оперативним системима ајфона и ајпеда, истовремено штитећи безбедност корисника. Подривање заштите уграђене у "Еплове" системе током времена би довело европске потрошаче у опасност, додала је компанија.

ЕУ би касније могла да одлучи да покрене формалну истрагу ако "Епл" не поступи у складу са ДМА, што би на крају могло довести до високих казни до 10 одсто глобалне годишње продаје. "Блумберг" подсећа да се гигант већ суочава са паралелном истрагом о својој продавници апликација, која би такође могла да резултира високим новчаним казнама.

image