Свет

"Блумберг": Маска чека посета Тајне службе због "шале" о Бајдену и Харисовој

Изгледа да Тајна служба интерпретирала Маскове коментаре о томе како нико и не покушава да убије Бајдена и Трампа као претњу
"Блумберг": Маска чека посета Тајне службе због "шале" о Бајдену и ХарисовојGetty © Marc Piasecki

Објава Илона Маска на друштвеним мрежама након покушаја убиства републиканског председничког кандидата Доналда Трампа привукла је пажњу тајне службе, открио је "Блумберг".

Атентатор је за длаку промашио Трампа на митингу 13. јула у Пенсилванији, да би прошле недеље био спречен још један наводни атентат, када је проукрајински активиста ухапшен на Флориди након што је поставио заседу Трампу на голф терену.

"Нико чак и не покушава да убије Бајдена/Камалу??" - Маск је објавио на Иксу.

Огорчени чланови Демократске странке убрзо су оптужили Маска за подстицање насиља међу његових 198 милиона следбеника. Убрзо након тога је избрисао објаву.

Одговарајући на захтев који је "Блумберг" поднео на основу Закона о слободи информација (ФОИА) у среду, Тајна служба је саопштила да је евиденција коју има о Маску "састављена у сврхе спровођења закона" и да не може бити објављена јер би се "могло очекивати да ће објављивање информација омести извршни поступак".

Тајна служба је "свесна објаве на друштвеним мрежама коју је објавио Илон Маск", рекао је портпарол агенције Нејт Херинг, додавши да је пракса агенције да "не коментарише... обавештајне податке. Можемо, међутим, рећи да Тајна служба истражује све претње у вези са онима који су под нашом заштитом".

Како наводи "Блумберг", Маска вероватно чека посета Тајне службе, и да ће власник Икса "морати да докаже да не представља непосредну претњу" за Бајдена и Хариса.

Маск је подржао Трампа и често је критиковао демократе због њихове политике, укључујући по питању цензуре, што га је навело да купи Икс. Оснивач "Тесле" и "Спејсикса" купио је платформу раније познату као Твитер у октобру 2022. за 44 милијарде долара, како је тада извештавано.

Технолошки милијардер је касније рекао да је његова објава о Бајдену и Харисовој била неслана шала.

"Па, једна лекција коју сам научио је да само што нешто што кажем групи људи уживо изазове смех, не значи да ће то бити подједнако урнебесно као објава на Иксу. Испоставило се да су вицеви МНОГО мање смешни ако људи не разумеју контекст и када се поделе писмено", написао је Маск.

image