Свет

Ројтерс: Кина припрема велики пакет подршке за произвођаче полупроводника

Кина одговара на америчке забране повећаном подршком својим компанијама
Ројтерс: Кина припрема велики пакет подршке за произвођаче полупроводникаwww.globallookpress.com © Lino Mirgeler/dpa

Пекинг ради на пакету подршке вредном више од билион јуана (143 милијарде долара) за своју индустрију полупроводника, рекла су Ројтерсу три извора. Пакет је корак ка осамостаљивању произвођача чипова и реакција на америчку забрану извоза производа који се користе у индустрији, чији је циљ успоравање технолошког напретка Кине.

Кина планира да уведе оно што ће бити један од њихових највећих пакета фискалних подстицаја у протеклих пет година, углавном кроз субвенције и пореске кредите за јачање производње полупроводника и истраживачких активности код куће, рекли су извори.

То сигнализира, као што су аналитичари очекивали, директнији приступ Кине у обликовању будућности индустрије, која је постала геополитички "врућ кромпир" због растуће потражње за чиповима и коју Пекинг сматра каменом темељцем своје технолошке моћи.

План би могао да буде спроведен већ у првом кварталу следеће године, рекла су Ројтерсу два извора који су желели да остану анонимни.

Већина финансијске помоћи користиће се за субвенционисање кинеских фирми да купују домаћу полупроводничку опрему, углавном фабрика за производњу полупроводника, рекли су они. Такве компаније би имале право на субвенцију од 20 одсто на трошкове набавке, рекли су извори.

План фискалне подршке представљен је након што је Министарство трговине САД у октобру усвојило свеобухватан скуп прописа, који би, између осталог, могли да забране истраживачким лабораторијама и комерцијалним центрима података приступ напредним АИ чиповима.

Сједињене Државе такође лобирају код неких својих партнера, укључујући Јапан и Холандију, да пооштре извоз у Кину опреме која се користи за производњу полупроводника.

Амерички председник Џозеф Бајден је у августу потписао важан закон о обезбеђивању бесповратних средстава од 52,7 милијарди долара за производњу и истраживање полупроводника у САД, као и порески кредит за фабрике чипова за које се процењује да вреде 24 милијарде долара.

Са пакетом подстицаја, Пекинг има за циљ да појача подршку кинеским компанијама за производњу чипова за изградњу, проширење или модернизацију домаћих објеката за производњу, монтажу, паковање и истраживање и развој, рекли су извори.

Најновији план Пекинга такође укључује преференцијалне пореске политике за индустрију полупроводника у земљи.

image