Свет

"Еј-Би-Си": Израел 15 година разрађивао саботажу пејџера Хезболаха

Израелске обавештајне службе су више од деценије разматрале саботажу комуникационих уређаја које би опремиле експлозивом, тврди амерички обавештајни извор
"Еј-Би-Си": Израел 15 година разрађивао саботажу пејџера Хезболаха© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Израелске обавештајне службе разрађивале су операцију попут оне која је изазвала масовну експлозију електронских уређаја Хезболаха најмање 15 година, изјавио је амерички обавештајни извор за "Еј-Би-Си њуз".

Хиљаде људи су повређене у Либану у серији експлозија пејџера, воки-токија и других уређаја либанске милитантне групе. Израел није ни потврдио ни негирао одговорност за инцидент, иако су се многи медији позивали на изворе који кажу да је у питању била операција Мосада. 

Амерички извор је за "Еј-Би-Си њуз" рекао да операција представља мешање у ланце снабдевања, и да се ЦИА дуго либила да примени ту тактику због ризика од велике колатералне штете. Међу двадесетак убијених у Либану било је и деце, док су многе жртве остале осакаћене. 

"Њујорк тајмс" је раније известио да је испорука саботираних уређаја почела у лето 2023, позивајући се на више званичника упознатих са операцијом.

У извештају "Еј-Би-Си њуза" се сугерише да је "БАЦ консалтинг", компанија са седиштем у Мађарској коју је тајвански произвођач електронике "Голд аполо" унајмио при производњи пејџера за Хезболах, био израелски параван.

Уређаји никада нису били у Мађарској, а БАЦ је служио као "трговински посредник, без базе за производњу" у земљи, рекао је портпарол владе.

Администрација Тајвана оградила се од експлозија у Либану.

"Компоненте које су коришћене у хиљадама пејџера, који су експлодирали у уторак у Либану, нису направљене на Тајвану", изјавио је тајвански министар економије Куо Јих-Хуеи.

Бејрут и руководство Хезболаха окривили су Израел за инцидент и објавили да је Либан сада у рату с Тел Авивом.

Израелске одбрамбене снаге појачале су у четвртак прекограничне нападе, што посматрачи страхују да би могло бити увод за велику копнену инвазију. Министар одбране Јоав Галант најавио је у среду "нову фазу рата" са милитантним покретом. Израелска дивизија командоса која је раније учествовала у војној акцији у Гази преселила се на север услед заоштравања тензија.

Израел је покренуо војну акцију великих размера у Либану 1982. године – што је довело до трогодишње делимичне окупације и успона Хезболаха као истакнуте војне и политичке снаге. Слично се догодило и 2006, у оквиру једномесечног упада израелских снага.

image