Свет

Министар економије: Компоненте за пејџере који су експлодирали у Либану нису са Тајвана

Разјаснићемо чињенице што је пре могуће, да ли су тајванске компаније умешане, саопштили су из канцеларије тужиоца у Тајпеју
Министар економије: Компоненте за пејџере који су експлодирали у Либану нису са ТајванаGetty © Walid Berrazeg/Anadolu via Getty Images

Компоненте које су коришћене у хиљадама пејџера, који су експлодирали у уторак у Либану, нису направљене на Тајвану, изјавио је данас тајвански министар економије Куо Јих-Хуеи.

Тајванска компанија "Голд Аполо" саопштила је раније ове недеље да није произвела уређаје који су коришћени у нападу у Либану, додајући да их је направила компанија "БАК консалтинг КФТ" из Будимпеште, која има лиценцу да користи њен заштитни знак, преноси Ројтерс.

"Могу са сигурношћу да кажем да пејџери који су експлодирали нису направљени на Тајвану", рекао је министар и додао да случај истражују правосудни органи.

"Тајмс оф Израел" тврди да су две особе из те компаније јуче испитане у оквиру истраге о пејџерима и да су потом пуштене на слободу.

"Разјаснићемо чињенице што је пре могуће, да ли су тајванске компаније умешане", саопштили су из канцеларије тужиоца.

Локални медији су јавили да је једна од испитаних особа Ву Ју-Јен, представник повезан са "БАК консалтинг КФТ", који је основао компанију са седиштем у Тајпеју, под називом "Аполо системс".

У експлозијама пејџера и воки-токија широм Либана у уторак и среду погинуло је или рањено скоро 3.000 људи.

"Њујорк тајмс" је ове недеље, позивајући се на америчке и друге неименоване званичнике, објавио да је Израел убацио експлозивни материјал у пошиљку пејџера из тајванског "Голд Апола".

image