Трамп: Бићу заштитник америчким Јеврејима

Трамп је након скандала у који је умешан његов републикански колега из Северне Каролине, осудио антисемитизам

Бивши председник САД и републикански председнички кандидат Доналд Трамп осудио је антисемитизам неколико сати након што је Си-Ен-Ен објавио да је републикански кандидат за гувернера Северне Каролине, Марк Робинсон, изнео серију расних и сексуалних коментара и сам себе назвао "црним нацистом".

Си-Ен-Ен, наиме, тврди да је Робинсон објавио низ коментара на порнографској веб страници "Нуд Африца" пре више од 10 година, у којима је себе назвао "црним нацистом" и изразио подршку поновном успостављању ропства.

Трамп није коментарисао Робинсонове изјаве током јучерашњег обраћања групи јеврејских донатора и Израелско-америчком савету у Вашингтону, преноси АП.
Трампова кампања издала је саопштење након што је ЦНН објавио Робинсонове коментаре, али није поменула Робинсона.

У званичном саопштењу је наведено да је Трамп "фокусиран на победу у Белој кући и спасавање земље" и да је Северна Каролина "витални део тог плана".

Трамп је јуче на донаторском догађају у Вашингтону под називом "Борба против антисемитизма у Америци" обећао Американцима Јеврејима да ће бити њихов заштитник.

"Моје обећање Американцима Јеврејима је следеће: Вашим гласом, ја ћу бити ваш бранилац, ваш заштитник и бићу најбољи пријатељ који су Американци Јевреји икада имали у САД", рекао је Трамп.

Робинсон је негирао да је реч о његовим коментарима и објавио видео на друштвеним мрежама у којима демантује наводе Си-Ен-Ена.

"Дозволите ми да вас уверим у ствари које ћете видети у тој причи - то нису речи Марка Робинсона", рекао је он и објаву медија назвао "погрешним таблоидним лажима".

Недавне анкете у Северној Каролини нису показале велику разлику између Трампа и кандидаткиње демократа Камале Харис, али су исте анкете показале да демократски кандидат за гувернера Северне Каролине Џош Стајн има предност у односу на Робинсона, наводи АП.

Агенција додаје да поједини аналитичари оцењују да би Робинсонови коментари, укључујући и онај из 2012. у којем је рекао да му се више допада нацистички диктатор Адолф Хитлер од руководства у Вашингтону, могли да угрозе Трампове шансе да освоји Северну Каролину, кључну државу.

"Ова прича није о гувернерској трци у Северној Каролини. Реч је о председничкој трци", сматра Пол Шумакер, републикански аналитичар, који је додао да би Трамп могао да изгуби државу у којој је победио 2016. и 2020. године.