Свет

Тајани позива на здрав разум: ЕУ не може натерати чланице да Кијеву одобре напад на Русију

Одбрана Украјине не сме да доведе до светског рата. Морамо бити изузетно опрезни, упозорио је италијански шеф дипломатије
Тајани позива на здрав разум: ЕУ не може натерати чланице да Кијеву одобре напад на Русију© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Земље чланице Европске уније слободне су да са Украјином преговарају о употреби оружја које јој шаљу, изјавио је данас потпредседник владе и министар спољних послова Италије Антонио Тајани.

"Не постоји одлука на европском нивоу која би приморала земље ЕУ на употребу оружја на руској територији", рекао је он за Радио24, нагласивши да свака земља одлучује за себе.

Тајани је додао да су и Сједињене Државе "веома обазриве", наводи АНСА.

"Одбрана Украјине не сме да доведе до светског рата. Морамо бити изузетно опрезни", упозорио је италијански шеф дипломатије, указавши да "они који имају здрав разум треба да га употребе".

Украјина тражи од западних савезника да јој дозволе да оружје које јој шаљу користи за нападе на територију Русије.

Европски парламент усвојио је јуче резолуцију у којој позива земље ЕУ да одмах укину сва ограничења на ударе Кијева дубоко у руској територији.

За је гласало 425 посланика, против 131, а уздржано је било 63 на пленарној седници у Стразбуру.

Резолуције ЕП о питањима спољне политике су саветодавне природе и нису обавезујуће за институције ЕУ или државе чланице ЕУ.

"Европски парламент позива државе чланице да одмах укину ограничења употребе западних система наоружања испоручених Украјини против легитимних војних циљева у Русији, јер то омета способност Украјине да у потпуности оствари своје право на самоодбрану у складу са међународним правом и оставља Украјину рањиву на нападе на становништво и инфраструктуру", наводи се у документу.

Руски председник Владимир Путин је раније изјавио да НАТО земље не разговарају више само о могућој употреби западног оружја дугог домета, већ одлучују да ли ће се директно укључити у украјински сукоб.

"Ако та одлука буде донета, то ће значити ништа друго до тога да се ради о директном учешћу земаља НАТО-а, САД, европских земаља у рату у Украјини. И то, природно, суштински мења саму суштину, природу сукоба. То ће значити да земље НАТО-а ратују против Русије. А, уколико је то тако, онда ћемо ми усвојити одговарајућу одлуку, полазећи од претњи са којима се суочавамо", упозорио је руски председник

image