Свет

Нестао норвешки технолошки гуру који је помогао Израелу да набави пејџере

Надлежни у норвешкој медијској компанији НХСТ од уторка нису могли да ступе у контакт, а у среду су, након што су сазнали да Хозе има везе са нападима у Либану, о свему обавестили норвешку обавештајну службу
Нестао норвешки технолошки гуру који је помогао Израелу да набави пејџере© Tanjug/AP Photo

Норвешки технолошки гуру, који је помогао Израелу да набави пејџере који су коришћени за убијање припадника Хезболаха, нестао је без трага на дан експлозија у Либану, известио је британски "Мејл онлајн".

Предузетник Ринсон Хозе, који је рођен у Индији, описује се као "власник бугарске лажне компаније", која је платила британској посредници Кристијани Арсидијаконо Барсони 1,3 милиона фунти у склопу сложеног договора са Мосадом о набавци пејџера.

Хозе, који се преселио у Осло 2015, након што је две године радио једној у лондонској саветодавној фирми, отишао је на пословно путовање у Норвешку у уторак.

Надлежни у норвешкој медијској компанији НХСТ од тада нису могли да ступе у контакт са Хозеом, а у среду су, након што су сазнали да је имао везе са нападима у Либану, о свему обавестили норвешку обавештајну службу.

Полиција из Осла саопштила је да по одбијању ових информација "покренула прелиминарну истрагу."

На његовом стану у Мортенсруду, луксузном предграђу на периферији Осла, прозори су затворени, а комшије тврде да га нису виделе неколико месеци.

Нема доказа, тврди британски сајт, да је норвешки држављанин Хозе био свестан завере да се у пејџер угради експлозив, или да је знао да је крајњи купац Кристијана Барсони Арчидијаконо. Она је негирала да је умешана у заверу, као и своје везе са израелском тајном службом.

На специјализованом сајту "Фаундерс нејшн", који повезује предузетнике са израелским старт-аповима, Хозе се описује као "пословни програмер који тражи суосниваче за покретање пословних подухвата."

Један од партнера овог сајта је удружење "Мамрам", које су основали бивши команданти елитне сајбер јединице Израелских одбрамбених снага.

Између 2013. и 2015. године Хозе је био запослен у маркетиншкој фирми "Леветрон", која има седиште у Лондону, као менаџер за развој пословања. Портпарол ове фирме је одбио да разговара о Хозеу.

Године 2016. Хозе је основао "Норталинк", која се представља као "иновативна компанија за консалтинг, спољно ангажовање, регрутовање и технолошке услуге."

Сви покушаји новинара да разговара са Хозеом путем телефона или е-мејла били су безуспешни, додаје "Мејл онлајн".

image