Свет

Урсула се отворила на рачун замрзнуте руске имовине: Од ЕУ Кијеву кредит до 35 милијарди евра

Сада смо уверени да можемо врло брзо да испоручимо Украјини кредит који је подржан неочекиваним профитом од руске имовине, рекла је председница Европске комисије
Урсула се отворила на рачун замрзнуте руске имовине: Од ЕУ Кијеву кредит до 35 милијарди евра© Tanjug/Christoph Soeder, Pool via AP

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас током посете Кијеву да ће ЕУ Украјини одобрити кредит до 35 милијарди евра, пише "Фајненшел тајмс".

Кредит је део ширег плана међу земљама Г7 да прикупе средства користећи приходе од замрзнуте руске имовине. Додаје се да ће остале чланице Г7 платити разлику до 50 милијарди долара које су договорене раније ове године.

Фон дер Лајен је јуче у Бриселу најавила да ће Европска комисија додатно издвојити око 160 милиона евра за помоћ енергетском систему Украјине, што укључује 60 милиона за хуманитарне потребе и 100 милиона за поправке и обнову.

"Сада смо уверени да можемо врло брзо да испоручимо Украјини кредит који је подржан неочекиваним профитом од руске имовине", рекла је фон дер Лајен говорећи поред Владимира Зеленског.

Она је рекла да је на украјинским властима да одлуче како да "на најбољи начин искористе средства која ће вам дати додатне ресурсе за јачање ваших војних способности и одбијање руске агресије".

Додала је да је апсолутно уверена да ће и остале чланице дати свој део.

"Непрекидни напади Русије значе да је Украјини потребна стална подршка ЕУ. Европска комисија ће Украјини дати зајам од 35 милијарди евра као део обавеза Г7. Ово је још један важан допринос ЕУ опоравку Украјине", написала је Фон дер Лајен на свом налогу на Иксу.

Лидери Г7 сложили су се у јуну да дају 50 милијарди долара на располагање Украјини и то поделе према њиховој економској снази, што би значило да ЕУ и САД покрију износ са по 20 милијарди долара, док Канада, Јапан и Велика Британија треба да уплате остатак.

image