Свет

Столтенберг упозорава ЕУ да не тежи војној независности: Не разумем потребу за алтернативама НАТО-у

С обзиром да се НАТО већ "мало мучи да попуни све позиције" у својој командној структури, "било би мало чудно да исте земље нису у стању да пошаљу онолико официра колико би требало уместо тога граде алтернативну структуру", рекао је генерални секретар Алијансе
Столтенберг упозорава ЕУ да не тежи војној независности: Не разумем потребу за алтернативама НАТО-уGetty © Kevin Dietsch/Getty Images

Одлазећи генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио је ЕУ да напори усмерени на војно оснаживање блока не прерасту у конкуренцију с НАТО-ом.

"Поздрављам више напора ЕУ у одбрани све док се раде на начин који није паралела, или се не такмичи" с војном алијансом предвођеном САД, рекао је Столтенберг на опроштајном догађају који је приредио Маршалов фонд у Бриселу.

Говорећи "неуобичајено директно", како је то приметио "Фајненшел тајмс", Столтенберг је оценио да би ЕУ план о структури за брзо реаговање која подразумева 5.000 војника могао да одвуче средства која би се иначе уливала у НАТО.

"Оно што ЕУ не би требало да ради је да почне да гради алтернативне одбрамбене структуре, на пример интервентне снаге... Не разумем зашто постоји потреба за другачијим, конкурентским интервентним снагама", рекао је Столтенберг.

С обзиром да се НАТО већ "мало мучи да попуни све позиције" у својој командној структури, "било би мало чудно да исте земље нису у стању да пошаљу онолико официра колико би требало уместо тога граде алтернативну структуру", додао је генерални секретар Алијансе, коментаришући план који је ЕУ првобитно предложила након ескалације руско-украјинског сукоба 2022. би "

НАТО је посебно забринут због предложеног проширења војне команде ЕУ, која надгледа војне мисије блока, пише "Фајненшел тајмс" и додаје да су званичници НАТО-а такође "љути на ЕУ због жеље да направи сопствену листу војних стандарда за војске ЕУ" с намером да поједноставе снабдевање и повећају интероперабилност, уместо да користе НАТО стандарде. 

"Земље могу имати само један сет циљева, не могу имати два. То је одговорност НАТО-а. Један сет стандарда, један сет циљева за способност, једна командна структура. А то је НАТО", оценио је Столтенберг.

Званичници су такође упозорили да би планови ЕУ за поједностављивање војних набавки могли да искључе земље НАТО-а као што су Велика Британија, Норвешка и Турска које нису чланице блока и тако ослабе постојеће пројекте одбрамбено-индустријске сарадње, наводи британски лист.

image