Свет

Хил: Србија више није сама, Национална гарда Охаја јој је најбољи пријатељ

"Важно је да сви Срби схвате да, иако је било момената у прошлости када је Србија била сама, сада више није сама, Србија има пуно пријатеља и сматрам да се САД рачунају у једног од њих", рекао јe амерички амбасадор, "заборављајући" да спомене и ко је то тада "осамио" Србију
Хил: Србија више није сама, Национална гарда Охаја јој је најбољи пријатељ© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил изјавио је данас да се Србија и САД "можда не слажу у свим питањима", али да обе стране желе да раде на унапређењу заједничке сарадње.

"Важно је да сви Срби схвате да, иако је било момената у прошлости када је Србија била сама, сада више није сама, Србија има пуно пријатеља и сматрам да се САД рачунају у једног од њих", рекао је Хил, "заборављајући" чини се, да спомене и ко је то тада "осамио" Србију, ко је 1999. године бомбардовао, рушио и убијао у Србији и ко упорно и даље покушава да јој одузме део територије. 

Амерички амбасадор је на конференцији за медије пред почетак Конференције "Дан Америке" која се данас одржава у Народној скупштини оценио је да је ово важан догађај, јер како каже, Србија и САД се слажу да обе желе да раде на унапређењу сарадње.

Када је реч о историјској сарадњи две државе, подсетио је да се сутра у Прањанима обележава годишњица акције Халијард, спасавања америчких пилота, што је назвао једном од светлих тачака у односима Србије и САД.

Осврнуо се и на присуство делегације Националне гарде Охаја у Београду и оценио да "Србија нема већег пријатеља од њих".

Подсетимо, ово "најбоље пријатељаство" обележио је и прошлогодишњи инцидент када је амбасадор САД у Србији Кристофер Хил једну од својих објава на Иксу почео са "Кад се Национална гарда Охаја у Србију врати...", очигледно алудирајући на графите "кад се војска на Косово врати".

Хил је сада оценио да је потписивање стратешког споразума у области енергетике добар пример шта две земље могу и желе да раде у будућности.

Генерал-мајор Националне гарде Охаја Џон Харис рекао је да је почаствован што га сматрају пријатељем у Београду и навео је да је сваки пут када дође у Србију испуњен истим узбуђењем.

"Сваки пут кад посетим Србију, видим све боље и све снажније партнерство између нас", рекао је Харис.

Оценио је да пријатељство народа Охаја и Србије расте и подсетио на недавно потписан споразум о братимљењу градова Кливленда и Новог Сада.

Најавио је своје учешће на сутрашњем обележавању акције Халијард у Прањанима. 

На овогодишњој конференцији "Дан Америке" биће речи о начинима унапређивања партнерства и билатералних односа између Србије и САД, као и о унапређењу политичких и економских односа две земље.

Конференцији присуствују Делегација Националне гарде Охаја, као и бројни представници јавног живота у Србији.

image