УЖИВО Ситуација се распламсава: Израелска војска напала Бејрут (ВИДЕО)

Извештаји либанских медија тврде да је напад извео израелски Ф-35 са две ракете

Напета ситуација на северу Израела и југу Либана се не смирује.

Израел и милитантна група Хезболах размењују ваздушне ударе, за сваки наводећи да је одмазда за онај претходни. 

Подсећамо, након масовне експлозије пејџера и токи-вокија Хамаса у којима је, према подацима либанског министарства здравља, страдало 37 особа и рањено скоро 3.000, лидер те групе Хасан Насрала јуче је запретио одмаздом против Израела.

Све вести о актуелном сукобу Израела и Хамаса пратите уживо у блогу РТ Балкан.

20. сеп 2024 • 17:33

Хезболах тврди да је погодио израелску базу на Голанској висоравни

Либанска оружана група Хезболах тврдила је да је ударила израелску војну базу Мерон на Голанској висоравни коју су окупирали Израел ракетом "каћуша".

Наводи се да је напад уследио као одговор на израелски напад у јужном Либану, не помињући најновији напад Израела у јужном делу Бејрута, преноси "Ал Џазира".

Кирби: Израел није обавестио Вашингтон пре напада на Бејрут

Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби данас је рекао да Израел није обавестио Вашингтон пре него што су израелске снаге извршиле напад у Бејруту раније у току дана.

Он је позвао америчке држављане да не иду у Либан или да напусте ту државу, уколико се тренутно налазе тамо, преноси Ројтерс.

Ројтерс: У израелском нападу на Бејрут убијен високи командант Хезболаха

Високи командант Хезболаха Ибрахим Акил убијен је данас у израелском ваздушном нападу на јужно предграђе Бејрута, јавља Ројтерс позивајући се на два неименована безбедносна извора.

Један од извора је рекао да је Акил убијен заједно са припадницима елитне јединице Хезболаха Радван док су држали састанак.

Акил је члан Савета за џихад, врховног војног тела Хезболаха, наводи "Тајмс оф Израел".

Убиство високог команданта Хезболаха потврдио је и портпарол израелске војске Данијел Хагари на Иксу. 

Министарство здравља Либана: Најмање троје мртвих и 17 рањених у израелском нападу

У данашњем ваздушном нападу израелске војске на предграђе Бејрута убијене су најмање три особе, а 17 их је рањено, саопштило је либанско Министарство здравља, преноси АП.

Израелска војска саопштила је раније данас да је извела "циљани напад" на либанску престоницу, док су два безбедносна извора рекла Ројтерсу да је погођено јужно предграђе Бејрута и да је на мети напада био један од вођа Хезболаха.

У нападу су погођене локације у близини кључних објеката које користи Хезболах, пренела је британска агенција позивајући се на неименоване безбедносне изворе у Либану.

Либанци искључују електронске уређаје из страха од нових експлозија

Становници Либана искључују кућне електронске уређаје из страха од даљих експлозија, пише "Њујорк тајмс".

"Напади су оставили многе Либанце у страху да би други уређаји могли да експлодирају. Неки су пожурили да искључе кућне апарате. Други су искључили соларне инсталације. Многи су склонили телефоне и одбијали да одговарају на позиве, немају поверења ни у мониторе за бебе, телевизоре и лаптопове", преносе медији.

Сирене за ваздушну опасност се оглашавају широм северног Израела

После напада ИД у Бејруту, широм северног Израела се оглашавају ракетне сирене, преноси британски "Гардијан".

Упозорења су активирана у Сафеду, Рош Пини и бројним оближњим заједницама у Галилеји.

Напад на Бејрут извео израелски Ф-35 са две ракете

Како преноси "Тајмс оф Израел", израелска војска наводи да у овој фази нема промена у смерницама за цивиле и да ће ускоро саопштити додатне детаље о "циљаном нападу".

Извештаји либанских медија тврде да је напад извео израелски Ф-35 са две ракете.

Израелска војска напала Бејрут

Три снажне експлозије догодиле су се у јужном предграђу либанске престонице, јавили су медији.

Према извештајима медија у Либану, напад се догодио у предграђу Дахије, за који ИДФ наводи да је познато упориште Хезболаха.

Хезболах гађао северни Израел са 140 ракета, укључујући базе ваздушне одбране

Хезболах је данас гађао северни Израел са 140 ракета, дан након што је лидер те групе Хасан Насрала запретио одмаздом због масовног бомбашког напада, пренео је АП, позивајући се на саопштења израелске војске и Хезболаха.

Израелска војска је саопштила да су ракете данас по подне у три таласа испаљене  према локацијама дуж израелске границе са Либаном.

Истовремено, Хезболах је саопштио да је ракетама "каћуша" гађао више локација дуж границе, укључујући неколико база ваздушне одбране и седиште израелске оклопне бригаде, коју је, како тврди, погодио и први пут.

Хезболах је навео да су ракете испаљене у знак одмазде због израелских ваздушних удара на села у јужном Либану.