Свет

Немачка испоручује Украјини 77 старих "леопард 1А5" тенкова

Тенк који ће бити дониран Украјини не представља "последњу реч технике", већ се пре може рећи да је технолошки реликт Хладног рата из 60-их година прошлог века
Немачка испоручује Украјини 77 старих "леопард 1А5" тенковаGetty © Sean Gallup

Влада Немачке, у сарадњи са Данском и Холандијом, одлучила је да испоручи додатних 77 тенкова "леопард 1А5" Украјини, као наставак војне помоћи оружаним снагама те земље.

Министар одбране Немачке Борис Писторијус навео је да ће помоћ омогућити украјинској војсци да настави да се бори и да ће ојачати одбрамбене способности те земље, након огромних губитака у рату који немилосрдно троши не само људске него и материјалне ресурсе, пренео је портал Балканска безбедносна мрежа.

Немачка, Данска и Холандија и раније су заједнички радиле на томе да обезбеде помоћ за Украјину, пре свега у тешкој борбеној техници.

Од почетка рата, ако се само посматра оклопна техника, испоручено је више стотина тенкова, борбених возила пешадије и оклопних транспортера разних типова.

По званичним подацима Министарства одбране Немачке, на ратишта Украјине послато је 58 тенкова "леопард 1" са муницијом, 18 тенкова "леопард 2", затим 120 борбених возила пешадије "мардер", 54 оклопна транспортера М113, 66 оклопних транспортера других типова, око 50 возила МРАП и 15 командних возила, односно тенкова за извлачење.

Очекује се да нова испорука тенкова "леопард 1А5" буде окончана у наредних неколико месеци а број најављених тенкова "леопард 1А5", према украјинској формацији, може да попуни седам чета, односно нешто више од два батаљона.

Тенк који ће бити дониран Украјини не представља "последњу реч технике", већ се пре може рећи да је технолошки реликт Хладног рата из 60-их година прошлог века. Ипак, верзија А5 представља најмодернију варијанту због чега се може рећи да је и даље веома употребљив, нарочито у тако масовном војном сукобу на великим пространствима Украјине, преноси портал.

Развој варијанте А5 почео је 1981. године а идеја је била да се постојећи тенковски парк унапреди, како би могао да парира појави модернијих варијанти совјетских тенкова Т-64, Т-72 и Т-80.

Примерци који су у јединице почели да улазе средином те декаде у односу на раније варијанте "леопарда 1" имали су бољи систем за управљање ватром и термовизијску камеру за дејство ноћу, гранате веће убојне моћи и квалитетнију радио станицу.

Претпоставља се да је око 1.220 примерака "леопарда 1" модернизовано на А5 стандард а већина њих је у немачкој војсци распоређено у јединице које су се налазиле на територији некадашње Источне Немачке.

Већина тенкова је из активне употребе преведена у резерву у првој деценији 21. века и на њихово место су дошли савременији модели попут Леопарда 2. Тенкове Леопард 1, у разним верзијама, осим Украјине и даље користе оружане снаге Грчке, Турске, Бразила и Чилеа.

image