У страху су велике очи: Украјина забранила употребу Телеграма на службеним уређајима званичника

Украјински Савет за националну безбедност и одбрану је објавио нова ограничења након што је Кирил Буданов, шеф Главне обавештајне управе (ГУР), предочио Савету доказе о способности руских специјалних служби да надзиру платформу

Украјина забрањује употребу апликације за размену порука Телеграм на службеним уређајима које користе државни званичници, војно и друго особље од кључног значаја због забринутости од руске шпијунаже, саопштио је данас украјински Савет за националну безбедност и одбрану.

То безбедносно тело је објавило нова ограничења након што је Кирил Буданов, шеф Главне обавештајне управе (ГУР), предочио Савету доказе о способности руских специјалних служби да надзиру платформу.

У саопштењу Савета безбедности наводи се да је Буданов доставио доказе да су руске специјалне службе могле да приступе порукама на Телеграму, укључујући избрисани садржај, као и личним подацима корисника.

Андриј Коваленко, шеф центра Савета безбедности за сузбијање дезинформација, објавио је на Телеграму да се ограничења односе само на службене уређаје, а не на личне телефоне.

Телеграм је и у Русији и у Украјини постао кључни извор информација, али су украјински званичници у више наврата изразили забринутост за безбедност података, преноси Ројтерс.

Према бази података Телеметрио, у Украјини је активно око 33.000 Телеграм канала.
Апликација Телеграм има седиште у Дубаију, а основао ју је Рус Павел Дуров. Он је ухапшен у августу у Француској, у оквиру истраге о злочинима у вези са дечјом порнографијом, трговином дрогом и лажним трансакцијама на Телеграму.