Старт изборне трке у САД: Почело гласање у три савезне државе

За бираче у три савезне државе, Минесоти, Јужној Дакоти и Вирџинији су данас почели избори, а до половине октобра ће се изјаснити грађани још десетак држава

Превремено гласање на америчким председничким изборима почело је данас, а после лета које су обележила политичка превирања, овај дан представља прекретницу којом започиње шестонедељна трка до самог дана избора, 5. новембра.

За бираче у три савезне државе, Минесоти, Јужној Дакоти и Вирџинији су данас почели избори, а до половине октобра ће се изјаснити грађани још десетак држава.

Почетак гласања прати бурно лето у америчкој политици због испадање председника Џозефа Бајдена из трке, а којег је на месту председничког кандидата заменила потпредседница САД Камала Харис. Кампању је обележио и покушај убиства републиканског кандидата Доналда Трампа након којег је уследио још један очигледан атентат само девет недеља касније.

Широм земље, шефови изборних штабова појачавају безбедност како би заштитили своје раднике и бирачка места, истовремено обезбеђујући да се гласачки листићи и процедуре гласања не мењају. Званичници и контролори били су мета узнемиравања, па чак и претњи смрћу од председничких избора 2020.

Федералне власти истражују порекло сумњивих пакета које су последњих дана слали или су примили изборни званичници у више од 15 држава, укључујући Вирџинију, пренео је АП.